Paste cu sos de rosii si busuioc

Posted in PASTE

DSC_1258-003

Paste aldente si sos de rosii, asezonate cu ulei de masline, frunze de busuioc si parmezan proaspat ras — emblema bucatariei italiene!

Pastele aldente au o digestibilitate mult mai usoara si sunt dietetice alaturi de un sos bine pregatit, fara multe grasimi si in cantitate moderata.

DSC_1258-004

Ingrediente – Paste cu sos de rosii si busuioc (4 persoane)
  • 500 g penne, spaghetti, tagliatelle, de preferat italiene  (Barilla, Agnesi)
  • 3 – 4 linguri ulei de masline
  • 2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
  • 2 conserve x 400 g rosii intregi decojite, de calitate buna
  • 1 lingura zahar (pentru a neutraliza aciditatea din rosii)
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • o mana frunze de busuioc proaspat
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
  • parmezan proaspat ras, pentru servit
Mod de preparare – Paste cu sos de rosii si busuioc

DSC_1215-005

Daca nu avem busuioc proaspat, putem sa-l inlocuim cu 1 lingurita si jumatate de busuioc uscat, adaugat odata cu rosiile.

Incalzim usor o tigaie sau o cratita mica cu baza groasa, adaugam 3 linguri cu ulei de masline si usturoiul tocat marunt, asezonat cu o ciupitura de sare. Sotam 1 – 2 minute la foc minim, adaugand cateva frunze de busuioc la jumatatea timpului. Avem grija sa nu se rumeneasca usturoiul.

Prin aceasta metoda dispare gustul iute al usturoiului, totodata lasandu-si aroma placuta in uleiul de masline, care ulterior va fi absorbita de rosii.

In continuare adaugam rosiile (strivite in mana sau tocate), frunzele de busuioc (chiar si tulpini, pe care le vom scoate ulterior), zaharul și oregano uscat — asezonam cu sare si piper, apoi fierbem sosul de rosii 25 – 30 de minute la foc încet, acoperit partial cu capacul.

In timp ce sosul fierbe, punem la incalzit o oala cu 4 – 5 litri de apa. Cand da in clocot, punem cca 1 lingurita de sare, apoi adaugam pastele si le fierbem aldente, conform instructiunilor de pe pachet.

Dupa ce au fiert, le strecuram (nu le spalam cu apa rece) si pastram putina apa in care au fiert — amestecam pastele cu sosul de rosii, adaugand cateva linguri din apa calduta. Echilibram gustul cu sare.

DSC_0752DSC_1077-001DSC_0810

Montam pastele in farfurii adanci, stropim deasupra cu putin ulei de masline, apoi presaram cu parmezan, proaspat ras. Ornam cu frunze proaspete de busuioc. Pofta mare!

DSC_1258-003DSC_1407-004

# # # #

Reply

*