Paste cu sos de rosii si busuioc

Posted by on iul. 2, 2016

DSC_1258-003

Paste cu sos de roșii, asezonate cu ulei de măsline, frunze de busuioc și parmezan proaspăt ras — emblema bucătăriei italiene!

Pastele aldente se digeră mult mai ușor și sunt delicioase cu sosuri în cantități moderate.

DSC_1258-004
Ingrediente – Paste cu sos de rosii si busuioc (4 persoane)
  • 500 g penne, spaghetti, tagliatelle, de preferat italiene  (Barilla, Agnesi)
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 2 conserve x 400 g roșii întregi decojite, de calitate bună
  • 1 lingură de zahăr (pentru a neutraliza aciditatea din roșii)
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • o mână frunze de busuioc proaspăt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
  • parmezan proaspăt ras, pentru servit
Mod de preparare – Paste cu sos de rosii si busuioc
DSC_1215-005

Dacă nu avem busuioc proaspăt, putem să-l înlocuim cu 1 linguriță și jumătate de busuioc uscat, adăugat odată cu roșiile.

Încălzește ușor o tigaie sau o cratiță mica cu baza groasă, adaugă 3 linguri de ulei de măsline și usturoiul asezonat cu o ciupitură de sare. Sotează 1 – 2 minute la foc minim. Adaugă și câteva frunze de busuioc. Atenție să nu se rumenească usturoiul.

Prin această metodă dispare gustul iute al usturoiului, totodată lăsându-și aroma plăcută în uleiul de măsline, care ulterior va fi absorbită de roșii.

În continuare adaugă rosiile (strivite în mână sau tocate), frunzele de busuioc (chiar și tulpini, pe care le vei scoate ulterior), zahărul și oregano uscat — asezonează cu sare și piper, apoi fierbe sosul de roșii 25 – 30 de minute la foc mic, acoperit parțial cu capacul.

În timp ce sosul fierbe, pune la încalzit o oală cu 4 – 5 litri de apă. Când dă în clocot, pune cca o linguriță de sare, apoi adaugă pastele și fierbe-le aldente, conform instrucțiunilor de pe pachet.

După ce au fiert, strecoară-le și păstrează puțină apă în care au fiert — amestecă pastele cu sosul de roșii, adăugând câteva linguri din apa călduță. Asezonează cu sare și piper.

DSC_0752
DSC_1077-001
DSC_0810

Montează pastele în farfurii adânci, stropește deasupra cu ulei de măsline, apoi presară cu parmezan, proaspăt ras. Ornează cu frunze proaspete de busuioc. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # # #

One thought

  1. Foarte bune! 🙂 Multumesc de reteta!

    Răspunde

Reply

*