Pastrav cu mujdei de usturoi si sos de hrean

Posted by on nov. 17, 2016

Păstrăv la cuptor, servit cu mămăliguță caldă și două sosuri savuroase – mujdei de usturoi și sos de hrean cu smântână. 

Ingrediente (servesc 2 – 4 persoane)

  • 2 păstrăvi, cca 350 – 450 g fiecare, curățați de solzi și de intestine
  • 2 lămâi, una tăiată felii și cealaltă sferturi
  • 2 legături de pătrunjel, tocate mare
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 4 căței de usturoi, curățați și feliați fin
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
  • mămăliguță caldă și mujdei de usturoi, pentru servit

Sos de hrean cu smântână/iaurt

  • 200 g de smântână sau iaurt gras (cel grecesc se potrivește bine)
  • 1 lingură de hrean proaspăt ras, după gust (sau cumpărat la borcan)
  • zeama de la 1/4 lămâie
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • o ciupitură de sare de mare

Mod de preparare

Sosul de hrean cu smântână/iaurt

Sosul de iaurt cu hrean și lămâie — într-un bol mic, amestecă hreanul ras cu puțină sare și zeamă de lămâie. Adaugă smântâna sau iaurtul, uleiul de măsline, apoi amestecă. Ține sosul la frigider, acoperit.

Spală bine peștii în interior și la exterior, apoi usucă-i cu prosoape de hârtie. Pune păstrăvii pe o tavă, tapetată cu prosop de hârtie, apoi pune-i în frigider, neacoperiți, 20 – 30 de minute.

Crestează ușor pielea păstrăvului cu un cuțit ascuțit, cam de 7 – 8 ori pe fiecare parte (nu foarte adânc).

Pune peștii într-o tavă de cuptor potrivită (de preferat, tapetată cu hârtie de copt). Masează ușor pielea cu ulei de măsline. Asezonează cu sare și piper. Lasă tava deoparte cca 20 de minute, să-și tragă peștele sare.

Umple burta peștelui cu câte 3 – 4 felii de lămâie, usturoi, rămurele de cimbru și pătrunjel (pune câteva felii de usturoi și sub pește).

Încălzește cuptorul la 190°C, pe ventilație. Pune tava în cuptor și coace păstrăvii cca 18 minute. Scoate-i din cuptor și lasă-i acoperiți cu o bucată de hârtie de copt, cca 10 minute.

Montează păstravii pe farfurii calde și asezonează cu zeamă de lămâie și patrunjel tocat. Servește cu mămăliguță caldă, sos de iaurt cu hrean și mujdei de usturoi. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*