Pastrav la cuptor cu hribi si galbiori

Posted on mart. 11, 2019 in PESTE

Păstrăv gătit la cuptor, umplut cu ciuperci de pădure, cimbru, usturoi și pătrunjel. La această masă de pește, am pregătit o salată sănătoasă de hrișcă cu nuci și semințe, asezonată cu sos de lămâie și frunze de pătrunjel.

Nu găti peștele la cuptor până ce se rumenește pielea, ca la cel prăjit. Gătit după timpul indicat, te vei bucura de o carne suculentă și delicioasă.


Ingrediente – servesc 2 – 4 persoane

  • 2 păstrăvi, 350 – 450 g fiecare, curățați de solzi și de viscere
  • 100 g hribi, tăiați cuburi
  • 50 g gălbiori lăsați întregi sau tăiați
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • câteva crenguțe de cimbru
  • 3 – 4 căței de usturoi, curățați și feliați fin
  • 1 mână frunze de pătrunjel
  • 1 mână bună – mix de semințe de dovleac, miez de nucă, semințe de floarea soarelui, prăjite ușor – cca 40 g, pentru presărat
  • câteva frunzulițe de mărar și pătrunjel, tocate – pentru ornat
  • salată de hrișcă cu nuci și semințe, pentru servit – vezi rețeta aici
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Mai întâi se spală bine peștii în interior și la exterior, apoi se usucă cu prosoape de hârtie. Pune păstrăvii pe o tavă, tapetată cu prosop de hârtie, apoi pune-i în frigider, neacoperiți, pentru cca 30 de minute.

Într-o tigaie încinsă ușor, sotează hribii și gălbiorii cu 1 lingură de ulei, 1 cățel de usturoi, tăiat felii și 1 crenguță de cimbru.

Gătește cca 5 minute la foc mediu și spre final asezonează cu sare și piper. Lasă ciupercile să se răcească.

Crestează ușor pielea păstrăvului cu un cuțit ascuțit, cam de 6 – 7 ori pe fiecare parte (nu foarte adânc).

Pune peștii într-o tavă de cuptor potrivită, tapetată cu hârtie de copt. Masează ușor pielea cu ulei de măsline, apoi asezonează cu sare și piper, în interior și la exterior.

Umple burta fiecărui păstrăv cu mixul de ciuperci, felii de usturoi, cimbru și pătrunjel (pune câteva felii de usturoi și sub pește).

Încinge cuptorul la 190°C, pe ventilație. Pune tava în cuptor și coace peștii 18 – 20 de minute.

Scoate păstrăvii din cuptor și lăsă-i acoperiți cu o bucată de hârtie de copt, cca 10 minute.

Montează păstrăvii pe platouri calde. Presară pe ei mixul de semințe cu nuci și ieburi tocate. Servește cu felii de pâine rumenite și salată de hrișcă. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*