Pastrav la tigaie

Posted by on feb. 4, 2017

Ingrediente (servesc 2 persoane)

  • 2 păstrăvi, cca 300 g fiecare, curățați de solzi și de viscere
  • 6 – 7 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de unt
  • 3 – 4 căței de usturoi, curățați și tocați fin
  • 1 mână frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • 1 lămâie, tăiată sferturi
  • făină albă, pentru prăjit peștele
  • salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Sote de cartofi si mazare

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 6 cartofi albi (ceroși) mai mici, cca 400 g
  • 1 cubuleț de unt
  • 2 căței de usturoi, lăsați în coajă și zdrobiți ușor cu palma
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 150 g mazăre congelată, de bună calitate
  • 2 – 3 frunze de salată română ori salată chinezească
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare

Mai întâi se spală bine peștii , apoi usucă-i bine cu prosoape de hârtie. Pune păstrăvii pe o tavă, tapetată cu prosop de hârtie și lasă-i la frigider, neacoperiți, pentru cca 30 de minute.

Pune o cratiță mică cu apă pe foc și când începe să fiarbă adăugă puțină sare și mazărea. Lăsă să fiarbă cca 15 minute, apoi scurge apa.

Pune în cratiță un cubuleț de unt și puțin ulei. Adaugă mazărea și frunzele de salată, rupte în mână, apoi asezonează cu sare și piper. Gătește 1 – 2 minute, apoi stropește cu suc de lămâie. Acoperă oala și ține-o deoparte. Dacă îți place adaugă și coajă rasă de lămâie.

Taie cartofii în jumătăți, pe lungime sau dacă sunt prea mici, pe lățime. Pune o cratiță cu apă pe foc și când începe să fiarbă, adăugă cartofii și puțină sare. Fierbe cartofii la foc mediu spre mare 7 – 8 minute sau până când sunt aproape fierți.

Într-o tigaie încinge ușor 1 lingură și jumătate de ulei de măsline, apoi adăugă cartofii, cu partea netedă în jos. Asezonează cu sare și piper. Gătește cartofii cca 3 minute, apoi adăugă usturoiul și cimbrul.

Întoarce ușor cartofii pe partea cealaltă, adăugă un cubuleț de unt și gătește încă 2 – 3 minute, până ce se rumenesc frumos, crocanți la exterior și moi în interior. Ținem cartofii deoparte, acoperiți.

Sosul de usturoi cu pătrunjel — într-un castron amestecă pătrunjelul cu usturoiul, 3 – 4 linguri de ulei de măsline și zeama de la jumătate de lămâie. Asezonează cu sare și piper.

Crestează ușor fiecare păstrăv cu un cuțit, cam de 6 – 7 ori pe fiecare parte (nu foarte adânc). Unge peștii cu ulei de măsline, apoi condimentează-i cu sare și piper, pe interior și exterior.

Într-o tigaie antiaderentă încinsă, pune cca 3 linguri de ulei și 1 linguriță de unt. Tăvălește bine peștii prin făină (sau un mix de mălai cu făină albă, în cantități egale) apoi scutură-i ușor de surplus.

După ce s-a topit untul, pune păstrăvii în tigaie și prăjește-i 4 – 5 minute, pe fiecare parte, la foc mediu — Scoate păstrăvii pe prosoape de hârtie absorbantă.

Asezonează păstrăvii cu zeamă de lămâie și sos de usturoi. Servește cu mazăre, cartofi și salată de sfeclă roșie. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*