Penne carbonara

Posted in PASTE

O porție de paste apetisante!

Rețeta clasică de carbonara se prepară cu guanciale (falcă de porc), dar mai modern se înlocuiește cu pancetta, gustul fiind la aproape la fel — piept de porc sărat, condimentat cu ierburi aromatice și uscat prin conservare.

Totodată, pancetta se poate înlocui cu bacon ușor afumat, dar gustul este diferit. Pe langă carnea ușor rumenită, în sosul carbonara se mai adaugă gălbenușuri de ou (uneori și ou întreg) și brânză Pecorino Romano sau Parmegiano-Reggiano (parmezan).

După cum știm, sosul clasic carbonara nu conține smântânâ, dar multe restaurante din Europa au introdus-o, pentru un sos mai cremos — am adaugat doar 50 ml de smântână dulce și putin cimbru. De asemenea, piperul negru dă o aromă deosebită pastelor carbonara.

Ingrediente – Penne carbonara (servesc 2 persoane)
  • 200 g penne rigate
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 125 – 150 g pancetta, guanciale (bucată întreagă) sau bacon ușor afumat
  • 1/2 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • frunzulițele de la 1 – 2 ramurele de cimbru proaspăt sau 1/4 linguriță de cimbru uscat
  • 2 – 3 gălbenușuri
  • 50 ml smântănă dulce, nu foarte grasă
  • 30 g Parmegiano Reggiano (parmezan) proaspăt ras, plus extra pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Penne Carbonara

Mai întâi îndepărtăm pielea de pe bucata de pancetta sau bacon, apoi tăiem carnea în bucăți mici.

Într-un castron, punem gălbenușurile, smântâna și parmezanul ras — asezonăm cu piper, apoi amestecăm bine cu furculița. Ținem compoziția de ou deoparte.

Punem o oală cu 2 litri de apă la fiert — când începe să clocotească punem 1/2 linguriță de sare, apoi adăugăm pastele și le fierbem aldente (după instrucțiunile de pe pachet).

Încălzim ușor o tigaie, turnăm 1 lingură de ulei de măsline, apoi adăugăm pancetta tăiată bucățele. Sotăm cca 3 minute la foc mediu, apoi adăugăm usturoiul tocat și cimbrul — gătim încă 1 – 2 minute (reducem puțin focul, să nu se ardă condimentele).

Rumenim bucățelele de bacon sau pancetta, să fie ușor crocante.

În această etapă de gătit, trebuie să ne mișcăm ceva mai repede, iar farfuriile pentru paste trebuie să fie pregătite. După ce au fiert pastele, le strecurăm (nu le spălăm cu apă rece) și păstrăm cca 1/2 cană din apa în care au fiert.

Turnăm în tigaie puțin din apa fierbinte (4 – 5 linguri) după care adăugăm pastele scurse bine. Agităm ușor tigaia, și amestecăm cu un clește de lemn, să între gustul de pancetta în paste — apoi îndepărtăm tigaia de pe foc — căldura reziduală a tigăii va fi suficientă pentru a găti gălbenușurile, și în același timp prevenindu-le să nu devină omletă.

Adăugăm imediat compoziția de ou și amestecăm bine, adăugând încă puțină apă călduță — vom obține un sos cremos, cât sa acopere delicat pastele. Asezonăm cu sare și piper negru, proaspăt râșnit.

Montăm pastele în farfurii calde și presarăm deasupra parmezan proaspăt ras — servim imediat. Cu siguranță un pahar cu vin alb spumos, înviorează atmosfera.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*