Piept de pui la gratar cu tzatziki si cartofi wedges

Posted on mai 18, 2015 in PUI

SAM_3013

Piept de pui la gratar, asezonat cu lamaie si oregano, servit cu pita greceasca, cartofi rumeniti si sos tzatziki.

SAM_3013-001

Ingrediente – Piept de pui la gratar cu tzatziki (4 persoane)
  • 600 g piept de pui, dezosat si fara piele
  • 2 – 3 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
  • 2 lingurite oregano uscat
  • 1 lingurita boia dulce de ardei
  • 4 linguri ulei de masline
  • zeama de la 1/4 lamaie, plus inca una, taiata in patru
  • 4 pite grecesti reteta aici sau lipii libaneze
  • 500 g cartofi noi
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Ingrediente – Sos tzatziki
  • 500 iaurt grecesc sau alt iaurt cremos, de buna calitate
  • 300 g castraveti proaspeti
  • 2 – 3 catei de usturoi, curatati si zdrobiti
  • 1 legatura mica marar proaspat, tocat marunt (cca 2 linguri)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 – 2 lingurite zeama de lamaie
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
  • cateva frunze de menta proaspata (optional)
Mod de preparare

Taiem pieptul de pui pe grosimea si lungimea lui astfel incat sa se deschida ca un fluture.

Punem bucatile de pui intr-un castron si le condimentam cu sare, piper, oregano, boia de ardei, ulei de masline, zeama de la 1 sfert de lamaie si usturoiul taiat felii subtiri — masam bine carnea, sa-si ia aroma condimentelor.

Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam carnea la marinat, in frigider, cel putin 2 ore sau peste noapte.

SAM_8703 SAM_2951

Intre timp preparam sosul tzatziki. Castravetii spalati se rad pe razatoarea mare (putem sa-i taiem si cubulete), apoi se storc usor in maini.

Intr-un bol punem iartul, castravetii rasi, mararul tocat, uleiul de masline si zeama de lamaie. Asezonam cu sare si piper, apoi amestecam usor toate ingredientele. Tinem sosul la rece, in frigider.

SAM_2959 SAM_3344-001

Inainte de a gati carnea, o lasam cca 30 de minute la temperatura camerei.

Incingem bine o tigaie gril sau un gratar cu jar de lemn, apoi frigem bucatile de pui  3 – 4 minute, pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos si sunt bine patrunse — lasam carnea sa se odihneasca 5 minute, acoperita, apoi o taiem felii.

Incalzim pitele, apoi punem pe ele bucati de pui, sos tzatziki si cartofi wedges (cartofi noi, curatati si taiati felii groase, prajti sau copti in cuptor si condimentati cu boia dulce de ardei, oregano, usturoi, sare si piper).

Servim cu bucati de lamaie. Pofta buna!

SAM_3009

#

Reply

*