Pilaf de cocos

Posted on apr. 12, 2020 in PUI

Pasărea crescută la curte e cea mai bună, dacă vrei să gătești un pilaf cu adevărat gustos, la fel cu pregăteau odată, bunicii noștri.

Pentru o supă-bază gustoasă, folosește și aripi cu spate. Dacă adaugi pieptul de la pasăre, recomand să-l fierbi întreg. Pulpele taie-le în jumătate.

Ingrediente- servesc 6 persoane

  • cca 1,5 kg carne de cocoș cu os
  • 250 g ceapă
  • 2 morcovi, 150 g
  • 1 păstârnac, 80 g
  • 150 g rădăcină de țelină
  • 1 crenguță de cimbru
  • 2 căței de usturoi, curățați și tăiați în jumătate
  • 300 g orez cu bob rotund
  • 2 frunze de dafin
  • 6 – 7 boabe de piper negru, zdrobite ușor
  • câteva frunze de pătrunjel
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare

Taie carnea de cocoș în bucăți mari. Curăță 150 g de ceapă și tai-o în jumătate. Curăță morcovii, țelina și păstârnacul și lasă-le întregi.

Într-o oală mare, pune carnea de cocoș cu cca 2,5 litri de apă rece, 1 linguriță de sare și 2 căței de usturoi. Când dă în clocot, îndepărtează spuma și dă focul la mic.

După cca 1 oră, adaugă legumele, cimbrul, 1 frunză de dafin și boabele de piper. Acoperă oala parțial cu capacul și lasă carnea să fiarbă la foc mic, cca 1 oră sau până când carnea este moale.

Când este gata, scoate legumele și bucățile de carne, apoi strecoară supa. După ce s-a răcit, adună într-un castron toată grăsimea care s-a ridicat la suprafață — va rezulta cca 2 litri de supă.

Dacă gătești pilaful a doua zi, atunci pune carnea cu legumele în supa strecurată.

Curăță și toacă mărunt 150 g de ceapă. Spală orezul în 2 – 3 ape și scurge-l bine.

Într-o cratiță cu baza groasă, încălzește câteva linguri din grăsimea adunată de la supă. Călește ceapa asezonată cu puțină sare, 6 – 7 minute, la foc mic.

Pune orezul și gătește încă 1 minut. Adaugă 1,2 litri de supă și 1 funză de dafin (supa rămasă se poate servi cu tăiței de casă). Asezonează cu sare și piper, apoi amestecă.

Fierbe orezul la foc foarte mic, acoperit cu capacul, timp de 25 – 30 de minute. Carnea fiartă cu legumele tăiate, pune-le în orez, la jumătatea timpului de gătit (cât nu scăzut complet lichidul), sau montează-le direct pe pilaful de orez, în momentul servirii.

În altă variantă, se poate găti orezul 10 minute pe aragaz, acoperit, apoi transferat în cuptorul încins la 180°C, cu ventilație, timp de cca 15 minute — dacă cratița nu e potrivită pentru cuptor, atunci transferă totul într-un vas termorezistent, acoperit cu folie de aluminiu.

Când e gata, lasă deoparte orezul acoperit, cca 15 minute (dacă a mai rămas puțină zeamă la suprafață, aceasta va fi absorbită). Asezonează cu pătrunjel tocat. Servește cu salată verde sau murături. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*