Pita greceasca cu masline

Posted on apr. 5, 2020 in GUSTARI

O gustare rustică și apetisantă, ce sfințește mereu bucatele de pe masă. Măslinele kalamata, ierburile aromatice și uleiul de măsline de calitate, dau toată savoarea în pita grecească.

Fiind o gustare (nu o pâine clasică cu măsline), am folosit cca 2 linguri de ulei de măsline la o pita de aproximativ 250 g. Poate fi o gustare sățioasă pentru orice moment al zilei, servită simplă sau alături de o salată verde cu roșii și castraveți.

Ingrediente – Pita grecească cu măsline (10 pite)

  • 1,1 kg făină albă de grâu tip 650
  • 500 ml de apă călduță
  • 11 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă
  • 500 g măsline kalamata, curățate de sâmburi — cca 700 g cu sâmburi
  • 250 ml ulei de măsline extravirgin — sau combinat cu ulei de floarea soarelui sau porumb, în cantități egale
  • 2 cepe medii, cca 170 g
  • 1 lingură și jumătate de mentă uscată
  • 2 mâini mari cu frunze proaspete de coriandru, cu tot cu tulpini, tocate mare
  • 1/2 linguriță sare de mare

Mod de preparare

Mai întâi pregătește toate ingredientele în jurul tău.

Într-un lighenas cerne făina (dă deoparte 100 g), adaugă sarea și drojdia uscată, apoi amestecă ușor — dacă folosești drojdie proaspătă, pune-o într-un bol cu 1 linguriță de zahăr și amestecă bine, până ce se lichefiază.

Pune drojdia înmuiată în mijlocul vasului cu făină (daca e cazul), uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui și apa călduță.

La început, omogenizează ingredientele cu furculița, apoi începe să frămânți cu mâinile, cca 3 minute.

După ce s-a format puțin aluatul, adaugă menta uscată, ceapa tocată și jumătate din cantitatea de măsline și frunze de coriandru.

Continuă sa frămânți cu pumnii strânși, apoi cu podul palmelor, aducând aluatul de la margini spre mijloc, timp de 3 – 4 minute.

Spre final pune măslinele și frunzele de coriandru rămase, apoi frământă încă 3 – 4 minute, adăugând făina rămasă.

Lasă aluatul să se odihnească, acoperit cu un prosop de bucătărie, cca 20 de minute. Pregătește 2 tăvi mari de cuptor, tapetate cu hârtie de copt.

Împarte aluatul (cca 2,5 kg), în 10 bucăți egale, 250 g fiecare  — modelează fiecare bucată de aluat în formă de turtă mai groasă, de 14 – 15 cm diametru.

Pune în fiecare tavă câte 5 pite, acoperă-le cu prosoape curate de bucătărie sau folie de plastic alimentară — lasă-le să dospească cam 1 oră și 20 de minute, la loc cald și ferit de curenți.

Încalzește cuptorul la 190°C, pe ventilație. Coace pitele pe rând, câte o tavă, timp de cca 35 de minute. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*