Pita greceasca

Posted in PÂINE

DSC_0510-002

Pita greceasca se coace pe plita incinsa, la fel cum se fac si lipiile sau turtele noastre taranesti — cand sunt gata si frumos rumenite, le dam aroma, asa calde, cu ulei de masline si oregano.

Aluatul clasic, framantat cu ulei de masline, este putin mai moale — asemanator celui de pizza.

DSC_0510-001

Ingrediente – Pita greceasca (6 bucati, cca 150 g fiecare)
  • 500 g faina de grau de tip“00” sau “000” plus inca 4 – 5 linguri, pentru pudrat blatul de lucru si intins pitele
  • 1 lingurita rasa sare de mare
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar tos
  • 300 ml apa calduta
  • 3 linguri ulei de masline plus inca putin pentru uns pitele
  • oregano uscat, pentru asezonat pita
Mod de preparare – Pita greceasca
DSC_0614

Aluatul de pita, cca 900 g — Intr-un lighenas se cerne faina (500 g), apoi se adauga sarea si se amesteca usor.

Intr-un bol se omogenizeaza drojdia cu zaharul pana ce devine lichida (se lichefiaza). Daca avem drojdie uscata se inmoaie 4 – 5 minute in apa calduta.

In mijlocul vasului cu faina adaugam drojdia inmuiata, uleiul de masline si apa calduta. Cu ajutorul unei furculite omogenizam toate ingredientele.

Dupa ce s-a format putin aluatul, il punem pe masa de lucru, tapetata cu 2 linguri de faina. Incepem sa framantam cu podul palmelor, aducand aluatul de la margine spre mijloc, timp de 7 – 8 minute (se intinde si se impătureste).

Spre final ungem bine mainile cu putin ulei de masline si adunam aluatul in forma sferica — vom obtine un aluat neted, elastic si moale.

Punem aluatul înapoi în vas (presărăm puțină făină sub el și deasupra lui), apoi îl acoperim cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lasam aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul (cca 1,5 ore ) la loc caldut si ferit de curenti de aer rece.

DSC_0420

Coacerea pitelor — dupa ce a crescut, framantam aluatul cateva secunde (batem din nou aluatul, impingand aerul afara), apoi îl împărțim în 6 parti egale și modelăm fiecare bucată în formă sferică (cca 150 g fiecare).

Punem putina faina pe masa de lucru, apoi cu ajutorul unui facalet intindem o bila de aluat, astfel incat sa obtinem o foaie cu diametrul de cca 18 – 20 cm.

DSC_0460DSC_0461

Incingem bine o tigaie antiaderenta sau un ceaun din fonta (tuci) cu suprafata dreapta.

Scuturam foaia de aluat de surplusul de faina si o coacem in tigaia incinsa acoperita cu un capac, cca 2,5 minute pe fiecare parte, la foc mic.

DSC_0519-001

In timp ce coacem o pita, pregatim o alta foaie de aluat. De obicei, eu le gatesc la 2 tigai, timpul total fiind de cca 20 de minute.

Dupa ce este gata prima pita, o rasturnam pe un blat de lemn, o ungem cat este fierbinte cu putin ulei de masline, apoi presaram pe ea oregano uscat. Vom proceda la fel si cu celelalte turtite, aranjandu-le una peste alta.

Nu trebuie neaparat acoperite, deoarece caldura se va transmite de la una la alta si pana ce se racesc, ele vor fi moi si aromate. Pe urma le putem pastra in pungi alimentare din plastic.

DSC_0547DSC_0567DSC_0546-001

In general, grecii servesc pita la preparatele din carne, gatite la gratar, cum ar fi — suvlakia de porc ori pui, sheftalia, suvla de miel, ied sau la diferite dip-uri — tzantzichi, hummus, tahini, etc.

Sunt foarte pufoase si aromate servite calde, stropite cu ulei de masline si asezonate cu oregano. Pofta buna!

DSC_0509-003

#

2 thoughts

  1. Ce bunatate.. imi lasa gura apa!!! Multumim mult pentru reteta complexa!!!

    Răspunde

    1. Mulțumesc, cu mare placere!

      Răspunde

Reply

*