Pita greceasca

Posted on iun. 16, 2016 in PÂINE

DSC_0510-002

Pita grecească se coace pe plita încinsă, la fel cum se fac și lipiile sau turtele noastre țăranești — când sunt gata și frumos rumenite, le asezonezi, așa calde, cu ulei de măsline și oregano.

Este un aluat clasic, frământat cu ulei de măsline, puțin mai moale, asemanator celui de pizza.

DSC_0510-001
Ingrediente – Pita greceasca (6 bucati, cca 150 g fiecare)
  • 500 g făină de grâu de tip 650 sau 000, plus încă 4 – 5 linguri, pentru pudrat blatul de lucru și întins pitele
  • 1 linguriță rasă de sare de mare
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 300 ml de apă călduță
  • 3 linguri de ulei de măsline, plus încă puțin pentru uns pitele
  • oregano uscat, pentru asezonat pita
Mod de preparare – Pita greceasca
DSC_0614

Aluatul de pita, cca 900 g — Într-un lighenas cerne făina, apoi adaugă sarea și amestecă usor.

Într-un bol omogenizează drojdia cu zahărul până ce devine lichidă (se lichefiază). Dacă folosești drojdie uscată, pune-o la înmuiat 4 – 5 minute în apă călduță.

În mijlocul vasului cu faină adaugă drojdia înmuiată, uleiul de măsline și apa calduță. Cu ajutorul unei furculițe omogenizează toate ingredientele.

După ce s-a format puțin aluatul, pune-l pe masa de lucru, tapetată cu 2 linguri de făină. Frământă cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc, timp de 7 – 8 minute (se întinde și se împăturește).

Spre final unge bine mâinile cu puțin ulei de măsline și adună aluatul în formă sferică — ar trebui să obții un aluat neted, elastic și moale.

Pune aluatul înapoi în vas (presără puțină făină sub el și deasupra lui), apoi acoperă-l cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul (cca o oră și jumătate) la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.

DSC_0420

Coacerea pitelor — după ce a crescut, frământă aluatul câteva secunde (bate din nou aluatul, împingând aerul afară). Împarte aluatul în 6 părți egale, apoi modelează fiecare bucată în formă sferică (cca 150 g fiecare).

Pune puțină făină pe masa de lucru. Cu ajutorul unui făcăleț, întinde o bilă de aluat, astfel încât să obții o foaie cu diametrul de cca 18 – 20 cm.

DSC_0460
DSC_0461

Încinge bine o tigaie antiaderentă sau un ceaun din fontă (tuci) cu suprafața dreaptă.

Scutură foaia de aluat de surplusul de făină. Coace pita în tigaia încinsă, acoperită cu un capac, cca 2 minute și jumătate pe fiecare parte, la foc mic.

DSC_0519-001

În timp ce se coace pita, pregătește o altă foaie de aluat. De obicei le gătesc la două tigăi, timpul total fiind de cca 20 de minute.

Răstoarnă pitele pe un blat de lemn, una peste alta. Imediat unge-le cu ulei de măsline, apoi presară pe ele oregano uscat. Procedează la fel și cu celelalte turte.

Nu trebuie neapărat acoperite, deoarece căldura se va transmite de la una la alta, și până ce se răcesc, ele vor fi moi și aromate. Se pot păstra proaspete în șervete din bumbac.

DSC_0547
DSC_0567
DSC_0546-001

În general, grecii servesc pita la preparatele din carne, gătite la gratar, cum ar fi — suvlakia de porc ori pui, sheftalia, suvla de miel, ied sau la diferite dip-uri — tzatziki, hummus, tahini, etc.

Sunt foarte pufoase și aromate, servite calde, asezonate cu ulei de măsline și oregano. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

DSC_0509-003

#

10 thoughts

  1. Ce bunatate.. imi lasa gura apa!!! Multumim mult pentru reteta complexa!!!

    Răspunde

    1. Mulțumesc, cu mare placere!

      Răspunde

      1. Alexandrescu Silviu

        29 mai 2019

        Multumesc de reteta .A iesit f.f bine

        Răspunde

    2. Tarnoveski

      16 iunie 2019

      Mulțumesc!

      Răspunde

  2. Nu e mult 300 ml la 500 gr faina??

    Răspunde

    1. Tarnoveski

      5 ianuarie 2019

      E ok. 300 ml de apa, aluatul nu trebuie sa fie tare. Se presara inca putina faina pe masa de lucru, ajutand aluatul la framantat. Depinde mult si de umiditatea fainii!

      Răspunde

  3. Maiaua se face doar din drojdie proaspătă și o linguriță de zahăr?

    Răspunde

  4. Super buna pita!

    Răspunde

  5. Incredibil de pufoase !!
    Multumesc pentru reteta!

    Răspunde

    1. Tarnoveski

      3 martie 2020

      Cu mare drag! Mă bucur că v-au plăcut!

      Răspunde

Lasă un răspuns la Liliana Anulează răspunsul

*