Pizza cu ton

Posted on mart. 23, 2015 in PIZZA

O pizza delicată, plină de savoare, cu mult parfum mediteranean. Așa descriu eu această delicatese de pizza, fiind favorita copiilor mei — de aceea am introdus blatul pufos, rezultatul fiind un deliciu.

SAM_9612-003

Ingrediente – Aluat de pizza cu blat pufos  (3 pizze, 28 – 30 cm)
  • 500 g făină albă, plus încă puțin pentru pudrat și întins foile — de preferat făină din grâu dur (ex. tip 00 sau 650)
  • 1 linguriță sare de mare fină
  • 1 gălbenuș de ou
  • 275 ml apă calduță
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr tos
  • 25 g unt nesărat topit, 82% grăsime
  • 1 lingură ulei de măsline
Topping – pizza cu ton
  • sos de pizza (reteta aici)
  • 350 g mix de brânză mozzarella cu edam, rase pe răzatoarea mare
  • cca 270 g ton întreg la conservă, de calitate bună — 1 cutie și jumătate, scurs de ulei sau apă
  • 1/2 ceapă roșie mică, curățată și tăiată solzișori
  • 1 fir de ceapă verde, tăiat rondele
  • 3 – 4 linguri boabe de porumb fierte — la conservă sau proaspete
  • 1 ardei capia roșu, curățat și tăiat felii subțiri
  • 2 linguri măsline kalamata, curățate de sâmburi și tăiate în jumătate
  • 1 lingură capere la saramură, limpezite în apă rece și scurse bine
  • ulei de măsline și lămâie, pentru stropit la urmă
Mod de preparare – Pizza cu ton

SAM_9630-001

Aluat de pizza pufos

Într-un lighenaș amestecăm făina cernută cu sarea (drojdia și făina trebuie să fie la temperatura camerei)

Într-un bol amestecăm drojdia proaspată cu zahărul, până ce devine lichidă (se lichefiază). Dacă folosim drojdie uscată, o dizolvăm în câteva linguri de apă călduță, 5 – 10 minute (din cantitatea de apă, menționată mai sus).

În mijlocul vasului cu făină adăugăm gălbenușul de ou, drojdia înmuiată, untul topit și răcit, uleiul de măsline și apa călduță — cu ajutorul unei furculițe omogenizăm toate ingredientele — după ce s-a format puțin aluatul, îl punem pe masa de lucru, tapetată cu 1 – 2 linguri de făină.

Frământăm cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc (se întinde și se împăturește), timp de 7 – 8 minute, până ce obținem un aluat neted, elastic și moale.

Punem aluatul înapoi în vas (presărăm puțină făină sub el și deasupra lui), apoi îl acoperim cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lăsăm aluatul la dospit cca 1 oră și jumătate, până când își dublează volumul, la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.

După ce a crescut, punem aluatul pe suprafața de lucru (fără făină) și frământăm câteva secunde (batem din nou aluatul, împingând aerul afară) — apoi îl împărțim în 3 parti egale și modelăm fiecare bucată în formă sferică.

Luăm fiecare bilă de aluat, o trecem ușor prin făină, pe ambele părți, apoi o presăm cu pumnul pe mijloc — întindem aluatul cu mâinile, trăgând ușor marginile cercului, spre exterior — sau ținem foaia de margini (în aer) cu ambele mâini, și în același timp o rotim — încet-încet foaia de pizza se va mări și în același timp se va subția.

Vom obține 3 foi de pizza, ceva mai groase la margini, cu diametrul de 28 – 30 de cm și circa 0,5 cm grosime. Le transferăm în formele de copt (opțional, ungem tăvile cu ulei și presărăm cu puțin griș).

Lăsăm foile de pizza la crescut în tăvi, cca 20 de minute — le ungem cu 3 – 4 linguri de sos de roșii, apoi presărăm pe ele brânză rasă, ton, ceapă verde și roșie, boabe de porumb, măsline, capere și ardei capia — lăsăm tăvile 15 – 20 de minute, la loc călduț.

SAM_9568-001SAM_9580-001

SAM_9382-003SAM_9395

SAM_9405SAM_9389

Coacem pizza în cuptorul preîncălzit la 230ºC pe ventilatie, timp de 7 – 8 minute sau până ce se rumenește frumos. Dacă vă place mai crocantă, atunci o mai lăsați cca 1 – 2 minute.

SAM_9589SAM_9630-001

#

Reply

*