Placinte cu branza si sos de fructe de padure

Posted in PLĂCINTE

Plăcinte cu urdă și brânza feta, servite cu sos de afine, coacăze, soc, sau topping-ul de fructe preferat.

Aluatul l-am facut simplu, fără ouă, adăugând la frământat doar cu 1 lingură de zahăr si coajă rasă de lămâie — astfel plăcintele nu vor absorbi mult ulei în tigaie.

De asemenea, umplutura de brânză putem să o facem după preferințe — cu brânză de vaci proaspătă, telemea sau caș frământat de oi (ouăle și făina, le adăugăm în compoziție în funcție de consistența brânzei).

Ingrediente – Placinta cu branza si sos de fructe de padure (10 – 12 placinte)
  • 550 g făină albă, plus încă puțină pentru întins foile
  • 1/4 linguriță sare fină
  • 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspată + 1 lingură de zahăr
  • 300 ml apă călduță
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui combinat cu ulei de măsline, cca 45 ml
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 500 g afine, coacăze, căpșuni, sau un mix de fructe de pădure și 4 – 5 linguri de zahăr — pentru topping
  • 500 ml ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
Umplutura cu urda branza feta
  • 650 g de urdă nesărată, uscată bine
  • 350 g brânză feta, de calitate bună
  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • 3 – 4 pliculețe de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie și opțional de la 1 portocală mică
  • cca 3 linguri pline cu făină albă, în funcție de consistența brânzei
Mod de preparare – Placinta cu branza si sos de fructe de padure

Aluatul de plăcintă — într-un lighenaș amestecăm 500 g de făină cernută cu un sfert de linguriță de sare — punem deoparte 50 g din făina rămasă (cca 2,5 linguri ).

Într-un bol dizolvăm drojdia uscată cu zahărul în câteva linguri de apă călduță, 5 – 10 minute (din cantitatea de apă, menționată) — dacă folosim drojdie proaspată, se amestecă cu zahărul, până ce devine lichidă (se lichefiază).

În mijlocul vasului cu făină adăugăm drojdia înmuiată, uleiul și apa călduță. Cu ajutorul unei furculițe omogenizăm toate ingredientele. După ce s-a format puțin aluatul, îl punem pe masa de lucru, tapetată cu făina pusă deoparte.

Frământăm cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc (se întinde și se împăturește), timp de 7 – 8 minute, până ce obținem un aluat neted, elastic și moale.

Punem aluatul înapoi în vas (presărăm puțină făină sub el și deasupra lui), apoi îl acoperim cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lăsăm aluatul la dospit cca 1 oră și jumătate, până când își dublează volumul, la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.

Sos (topping) de fructe de pădure — într-o crtiță cu baza dublă punem 600 g de fructe de pădure, proaspete sau congelate, apoi adăugăm 4 – 5 linguri de zahăr sau după gust.

Punem vasul pe aragaz, lăsăm cca 2 minute la foc mic, apoi dăm flacăra la maxim — când începe să dea în clocot, fierbem fructele 2 – 3 minute în sosul propriu, amestecând ușor cu o spatulă de lemn. Ca alternativă, putem folosi diferite dulcețuri, subțiate cu puțină apă, și lăsate câteva minute pe aragaz, la foc mic.

Umplutura de brânză — într-un castron sfărâmăm cu furculița urda și brânza feta, apoi adăugăm zahărul, ouăle, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie — uneori adaug și coajă rasă de portocală.

Amestecăm totul bine, 2 – 3 minute, până ce obținem o compoziție de brânză, ușor cremoasă — apoi presărăm făina și omogenizăm din nou. Lăsăm umplutura la rece cca 30 de minute.

Un mic secret – dacă folosim telemea sau brânză de vaci, scursă bine (scoaptă), adăugăm în compoziție puțină drojdie, cât o măslină, înmuiată cu puțin zahăr — astfel brânza va fi pufoasă și ușor aerată.

Pregătim plăcintele, 10 – 12 bucăți — după ce a crescut, punem aluatul pe suprafața de lucru (fără făina) și frământăm câteva secunde (batem din nou aluatul, împingând aerul afară) — apoi îl împărțim în două.

Luăm o jumătate din aluat și-o împărțim în sașe — presărăm puțină făină pe masa de lucru, apoi modelăm o bucată de aluat în formă sferică și-o tavălim prin făină.

Întindem o foaie subțire de cca 3 mm grosime, apoi punem din belșug umplutură de brânză (cca 3 linguri).

Pliem marginea aluatului, astfel încât să obținem o formă de semicerc — presăm usor marginile, ori le presăm cu furculița trecută prin făină. Înainte de a încălzi uleiul, e bine să avem pregătite 2 sau 4 plăcinte.

Într-o tigaie mare, încingem bine cca 250 ml de ulei — prăjim câte 2 plăcinte odată, lăsându-le cca 1 minut și jumătate pe fiecare parte, la foc mare (când se încinge uleiul, mai reducem focul) — atenție la uleiul încins, le întoarcem ușor cu 2 palete de lemn.

Scoatem plăcintele pe prosoape de hârtie, cu toate că nu vor absorbi mult ulei. În timp ce se prăjesc, pregătim din urmă altele. Când sunt gata jumătate din ele, curățam tigaia și punem alt ulei curat — procedăm la fel și cu plăcintele rămase.

Servim plăcintele cu brânză, calde sau reci, cu sos de afine, coacăze, soc, sau fructele de pădure preferate — sunt delicioase, poftiți vă rog!

# # #

One thought

  1. Eliza

    2 iunie 2017

    Plăcintele copilăriei….mereu savurate la maxim! Mulțumim, tati pentru papa bun!😙

    Răspunde

Reply

*