Poale-n brau moldovenesti

Posted on mai 10, 2015 in CHECURI & PLACINTE

SAM_8322-002

Și tot călătorind prin vasta artă culinară, mirosul parfumat al plăcintelor cu brânză m-a doborat, asa că am descălecat și am trecut la treabă.

Am pregătit tradiționalele plăcinte poale-n brâu, chiar acasă-n Moldova, la mama lor. 

SAM_8322-002

Ingrediente – Poale-n brau moldovenesti  (15 bucati)

Ingrediente maia

  • 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri faina
  • 3 linguri lapte

Ingrediente aluat

  • 500 g faina
  • ¼ lingurita sare
  • maia
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 220 ml lapte
  • 80-100 g zahar
  • 80 g unt
  • coaja rasa de la 1 portocala

Ingrediente umplutura cu branza de vaci

  • 400 g branza de vaci, bine scursa
  • un varf de cutit sare
  • 2 oua
  • 130 g zahar tos
  • 1-2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • un pumn stafide (cca 50 g)
  • 1-2 linguri gris
  • 1 galbenus de ou + 2 linguri lapte (pentru uns)

Mod de preparare – Poale-n brau moldovenesti

SAM_8322-002

Prima data pregatim maiaua. Intr-un vas amestecam drojdia proaspata cu zaharul dupa care adaugam laptele caldut si faina. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut cca 15 minute. Daca avem drojdie uscata renuntam la maia si amestecam drojdia cu faina.

Cernem faina intr-un vas dupa care adaugam sarea, maiaua, ouale si laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul. Amestecam toate ingredientele si incepem sa framantam. Cand s-a format putin aluatul adaugam coaja de portocala si treptat untul moale.

Framantam timp de 10-15 minute pana cand obtinem un aluat elastic. Presaram aluatul cu putina faina si il acoperim cu 2 straturi de folie alimentara. Lasam aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul (cca 1,5 ore), la loc caldut si ferit de curenti de aer rece.

Intr-un vas amestecam branza de vaci cu sarea, zaharul, ouale, coaja de portocala, zaharul vanilat, stafidele si grisul. Umplutura de branza, bine omogenizata o punem in frigider.

Montam placinta

Presaram putina faina pe masa de lucru si intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0,5 cm grosime. Taiem aluatul, astfel incat sa obtinem cca 15 patrate.

SAM_8194
SAM_8190

Punem pe fiecare patrat cate o lingura plina de umplutura si apoi lipim colturile opuse, doua cate doua.

SAM_8197-002
SAM_8198-001

Intr-o tava pentru cuptor tapetata cu hartie de copt, asezam placintele si apoi le acoperim cu un prosop de bumbac. Le lasam la crescut cca 1 ora intr-un loc caldut sau descoperite in cuptorul electric, cu becul aprins.

Ungem placintele cu amestecul de galbenus si lapte, dupa care le coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, caldura sus si jos (180°C setat cuptorul pe convectie) cca 20 minute. La cuptor clasic pe gaz, coacem la 180° timp de 30-40 minute.

SAM_8216-002
SAM_8278

După ce s-au răcit puțin, le presărăm cu zahăr pudră vanilat. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

SAM_8316-001

6 thoughts

  1. ce minunatie !!mama mea era o goospodina desavarsita si facea niste placinte tare ,tare bune ,aratau la fel !! cred ca sunt si gustoase !!

    Răspunde

    1. Multumesc, Carmen! Am savurat la maxim cateva din dulciurile minunate, din bucataria mamei tale – imi amintesc cu drag (dar si cu o mare pofta), abia ajunsesem in Botosani, si am fost primiti…ca la Cristina si Liviu acasa…cu o tuica buna si-o tava mare cu tarta de visine, atat de pufoasa si aromata. N-am mai mancat de-atunci, o tarta cu visine atat de buna!!!

      Răspunde

  2. Felicitari pentru reteta si pentru prezentarea ei!AM S-O FAC AZI!!!!!

    Răspunde

    1. Multumesc pentru aprecieri, Clara! Spor la gatit si pofta mare!

      Răspunde

  3. Foarte frumoase pozele, felicitari.

    Răspunde

    1. Multumesc!

      Răspunde

Reply

*