Prajitura cu mousse de ciocolata, frisca si sos de afine

Posted in PRĂJITURI

dsc_0135

O prajitura racoritoare cu pandispan de cacao insiropat, crema de ciocolata, frisca si sos de afine.

Ornamentul l-am facut simplu, prajitura fiind usor aerata — lasand sosul de afine sa curga intr-o continua savoare.

dsc_0134

 

Ingrediente – Prajitura cu mousse de ciocolata, frisca si sos de afine
Pandispan cu cacao
  • 7 oua
  • 210 g zahar
  • 180 g faina
  • 30 g cacao
  • un varf  cutit sare
SIROP
  • 400 ml apa
  • 100 g zahar, cca 5 linguri
  • 1 lingura esenta de vanilie (folosesc de la Coseli)
  • coaja rasa de la 1 lamaie
Frisca si sosul de afine
  • 650 g smantana dulce pentru frisca, grasimi 30-35% + 50 g zahar pudra
  • 600 g afine proaspete sau congelate
  • 250 g zahar
  • 3 linguri zeama de lamaie
Mousse de ciocolata
  • 350 g smantana dulce pentru frisca, grasimi 30-35%
  • 175 g ciocolata neagra (de menaj) de calitate buna, 52-74% masa de cacao
Mod de preparare – Prajitura cu mousse de ciocolata, frisca si sos de afine

dsc_0143-001

Preparare – pandispan cu cacao (2 forme de chec – 27 X 10 CM)

Incalzim cuptorul la 180°C. Separam galbenusurile de albusuri (ouale sa fie la temperatura camerei) — intr-un castron se amesteca faina cu praful de cacao, cernute prin sita fina.

Intr-un vas mixam albusurile cu o ciupitura de sare pana ce se intaresc, apoi adaugam zaharul. Continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma alba si cremoasa — adaugam galbenusurile, amestecam usor de jos in sus cu o spatulă, apoi turnam in ploaie amestecul de faina cu cacao, si incorporam la fel, amestecand de jos in sus si de la centru spre mijloc.

Adaugam compozitia in 2 forme de chec, tapetate cu unt si faina, si apoi nivelam usor suprafata. Coacem pandispanele in cuptorul preincalzit la 180°C, 30 – 35 minute (cand  se desprind de pe marginea formei, atunci sunt coapte).

Lasam blaturile sa se raceasca cateva minute in forma, le punem pe un gratar sau pe un prosop curat de bumbac si le lasam sa se raceasca cateva ore (sau pana a doua zi).

dsc_0108-001

Preparare – Sirop

Intr-o craticioara punem la incalzit apa cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca dam focul la mic si fierbem 5-7 minute. Indepartam vasul de pe foc, apoi adaugam esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Lasam siropul deoparte sa se raceasca.

Preparare – Sos de afine

Intr-o cratia cu baza mai groasa punem afinele, zaharul si zeama de lamaie. Punem vasul pe aragaz, la inceput la foc mic, apoi pe foc mediu, si cand incepe sa fiarba gatim 2-3 minute, amestecand usor cu o spatula de lemn.

Transferam sosul intr-un castron mai larg, si dupa ce s-a racit il dam la frigider — este important sa se raceasca cat mai repede sosul, fructele pastrandu-si astfel textura si forma.

dsc_0062-001dsc_0074

Preparare – frisca din smantana naturala

Inainte de folosire, smantana trebuie sa stea la frigider —  sa fie foarte rece.

Vasul in care batem frisca, telul si paletele mixerului, sa fie reci — le putem baga cca 15 minute in congelator, inainte de folosire. Facultativ, se poate bate frisca pe gheata — se pune un vas cu gheata sub bolul in care se bate frisca.

Cu ajutorul unui mixer, batem 650 g de smantana rece cu 50 g zahar pudra — la inceput la o viteza mica 1-2 minute si ulterior se da la viteza maxima. Frisca trebuie sa fie intarita si pufoasa, avand grija sa nu o batem prea tare deoarece devine untoasa.

Acoperim frisca cu folie alimentara si o punem la rece.

dsc_0011-001

Preparare – Mousse de ciocolata

Mouss-ul de ciocolata se prepara usor, amestecand frisca (nu foarte rece) cu ciocolata topita (calduta).

Intr-un vas batem 350 g de smantana rece, pana devine pufoasa —  cum s-a procedat la frisca de mai sus.

Ciocolata se topeste pe bain-marie, la foc mic — vom folosi un vas cu lichid fierbinte, pentru a incalzi alt vas, care contine ingredientul pentru preparat. Prin aceasta metoda se evita transferul de caldura prea brusc.

Intr-un vas cu putina apa rece, introducem alt vas de inox (dar sa nu atinga apa) — punem ciocolata rupta in bucati mici si o lasam sa se inmoaie, la foc mic, fara sa amestecam. Cand ciocolata este topita, scoatem craticioara din apa si amestecam usor, apoi lasam sa se raceasca cca 5 minute, sa fie calduta.

DSC_0786dsc_0253

Pentru a evita taierea cremei — ciocolata topita nu trebuie sa fie fierbinte iar frisca sa nu fie foarte rece (o tinem la temperatura camerei cca 15 minute, inainte de folosire).

Adaugam putina ciocolata topita in frisca (la marginea vasului) amestecand usor cu spatula pana se incorporeaza toata frisca. Adaugam restul de ciocolata si procedam la fel — tinem crema la rece, cateva minute, cat timp vom taia blaturile.

dsc_0033-001

Montam prajiturile

dsc_0126

Fiecare pandispan se umple cu un strat de mousse de ciocolata si 2 straturi de frisca cu sos de afine.

Taiem fiecare pandispan in trei bucati, pe orizontala (in lungime). Impartim in jumatate siropul, mouss-ul de ciocolata, frisca si sosul de afine.

dsc_0156-002

Insiropam prima foaie cu siropul rece, apoi adaugam un strat de mouss de ciocolata si nivelam usor — adaugam a doua foaie, o insiropam, dupa care adaugam un strat de frisca — nivelam frisca cu dosul unei linguri, in forma de valuri, apoi turnam deasupra cateva linguri cu sos de afine.

Insiropam a treia foaie, apoi o rasturnam cu grija pe stratul de frisca — stropim putin sirop si deasupra, dupa care adaugam din nou un strat de frisca (ceva mai subtire, ca la foaia 2) — nivelam frisca cu dosul lingurii, in forma de valuri, apoi turnam deasupra sosul de afine.

Procedam la fel si cu al doilea pandispan. Tinem prajiturile la rece, in frigider, minim 3-4 ore.

dsc_0122

O prajitura delicioasa, potrivita la un party cu familia ori prietenii — savurata cu suc proaspat de portocale sau lichior de afine! Bucurati-va!

dsc_0094-001

# # # #

Reply

*