Pui cu cartofi la cuptor

Posted on mai 12, 2016 in PUI

DSC_0225-002

Un ospat atat de rustic si gustos! — pulpe de pui cu cartofi, cimbru proaspat, usturoi si mirodenii.

DSC_0187-001

Ingrediente – Pui cu cartofi la cuptor (4 persoane)
  • 4 pulpe de pui (cca 1,1 kg), taiate in doua
  • 750 g cartofi albi, curatati si taiati sferturi
  • 2 cepe mici (100 g), curatate si taiate sferturi
  • 1 rosie, taiata felii
  • 7 catei de usturoi, lasati in coaja si zdrobiti usor cu lama cutitului, plus inca 3 catei, curatati si zdrobiti
  • cateva ramurele de cimbru proaspat, plus inca 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 2 bete de scortisoara, rupte in doua
  • 1 lingurita boabe de coriandru
  • 1 lingurita boabe de piper mix (alb, negru, roz, verde)
  • 1 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce sau pudra de chili
  • 3 – 4 frunze de dafin
  • 4 – 5 linguri vin alb sec, de buna calitate
  • 5 linguri ulei de masline
  • 1 lamaie, taiata in doua
  • sare de mare grunjoasa si piper negru, proaspat rasnit
Pentru salata
  • 1 salata verde si o mana de varza taiata fideluta
  • 2 – 3 rosii
  • 2 castraveti mici
  • 2 – 3 fire de ceapa verde si 2 – 3 ridichi
  • cateva frunze de marar proaspat, taiate marunt
  • ulei de masline si otet balsamic
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Pui cu cartofi la cuptor

DSC_0195-002

Salata – frunzele de salata, spalate bine si scurse de apa, le taiem sau le rupem cu mainile.

Intr-un castron punem salata verde, varza taiata fideluta, castravetii, ridichile si ceapa verde, taiate rondele, rosiile taiate felii si mararul tocat.

Tinem salata la rece, si o asezonam dupa gust in momentul servirii, cu putin ulei de masline, otet balsamic, sare si piper.

Intr-un mojar, pisam boabe de coriandru si 1/2 boabe de piper mix apoi adaugam boiaua de ardei, chimionul si frunzulitele de la 2 – 3 ramurele de cimbru proaspat — amestecam, apoi turnam zeama de la 1/2 lamaie, 3 linguri de ulei de masline, 3 catei de usturoi zdrobiti si 1/2 lingurita sare. Omogenizam bine, obtinind o pasta aromata.

Punem bucatile de carne, de preferat intr-un bol larg de sticla, apoi le masam bine cu mixul de condimente — acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam cel putin 2 ore la frigider.

Intr-o tava de cuptor sau un vas termorezistent, punem carnea marinata, apoi adaugam ceapa, cartofii, cimbrul uscat, frunzele de dafin, boabele de piper ramase, betele de scortisoara, feliile de rosii si cateii de usturoi in coaja.

Asezonam cu sare grunjoasa, putin piper macinat, 3 ramurele de cimbru proaspat si uleiul ramas. Amestecam usor toate ingredientele.

DSC_0072-001

Turnam pe marginea vasului vinul alb, apoi acoperim vasul cu un capac potrivit sau folie de aluminiu, dublata cu un strat de hartie de copt.

Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 200ºC timp de 1 ora. Indepartam capacul, stropim puiul si cartofii cu sosul format in tava, apoi lasam sa se rumeneasca frumos, inca cca 15 minute — cand este gata, lasam totul acoperit cca 10 minute, apoi stropim cu zeama de lamaie.

DSC_0104-001

Aranjam in farfurii friptura de pui cu cartofi, catei de usturoi copti, foite de ceapa si feliute de rosii coapte. Stropim cu putin sos din tava si ornam cu crengute de cimbru proaspat. Servim cu salata, asezonata sare, ulei de masline si otet balsamic.

DSC_0228-002

In perioada mai rece, castraveciorii murati dau multa savoare acestui ospat taranesc.

                                                          Pofta mare!

DSC_0187-001

# # #

Reply

*