Pui la cuptor cu arome mediteraneene

Posted on iul. 22, 2016 in PUI

Pui intreg gatit la cuptor pe pat de legume, aromat cu lamaie, cimbru, rozmarin, usturoi si salvie. 

DSC_0073-001DSC_0965-001

Ingrediente – Pui la cuptor cu arome mediteraneene (4-6 portii)
  • 1 pui mare, cca 1,7 kg
  • 100 g unt moale, nesarat
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • 1 capatana de usturoi, taiata in doua pe orizontala, plus inca 4 – 5 catei, lasati in coaja
  • 2 cepe medii, curatate si taiate sferturi
  • 2 morcovi, curatati si taiati rondele groase, usor pe diagonala
  • 2 tije de telina, taiate bucati mari
  • 2 lamai
  • 2 – 3 frunze de dafin
  • o mana de crengute de cimbru proaspat
  • o mana de crengute de rozmarin proaspat
  • 4 – 5 frunze de salvie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • un sfert de lingurita ardei iuti uscati, proaspat rasniti (daca va place gustul picant)
  • 1 lingurita cu boabe de piper negru si roz
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Pui la cuptor cu arome mediteraneene

DSC_0081-002

Este important sa avem o tava pentru cuptor cu suprafata potrivita, cat sa incapa puiul si legumele. De asemenea, puiul trebuie scos din frigider cu cca 30 minute inainte de a fi gatit.

Amestecam untul moale cu un catel de usturoi (curatat si zdrobit), patrunjelul tocat, zeama si coaja rasa de la o jumatate de lamaie si putina sare si piper negru.

Bagam usor lama cutitului pe mijlocul pieptului, intre piele si carne, apoi pe laterale (sau desprindem usor pielea de pe carne, cu degetele) apoi introducem usor untul aromat sub pielea puiului. Masam pieptul, pentru a distribui uniform untul.

Aceasta tehnica este folosita pentru a mentine pieptul suculent si aromat.

Intr-o tava punem cepele, morcovii, tulpinile de telina . Asezonam cu putina sare si piper, apoi amestecam bine. Punem deasupra jumatate din crengutele de cimbru si rozmarin si cateii de usturoi in coaja.

Asezonam cavitatea puiului cu sare si piper, apoi introducem pe laterale jumatatile de capatana de usturoi, crengutele de cimbru si rozmarin ramase, foile de dafin, frunzele de salvie, pocnite usor in palme si 3 jumatati de lamaie.

Asezam puiul in tava, cu pieptul in sus, apoi il condimentam cu sare de mare, boabe de piper, zdrobite intr-un mojar si putin ardei iute uscat, proaspat rasnit. Stropim cu putin ulei de masline si masam bine puiul, sa intre aromele in el — este de preferat sa legam pulpele si aripile puiului.

DSC_0851DSC_0853-001

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200°C cu ventilatie, timp de 10 – 15 minute, pana incepe sa se rumeneasca deasupra — apoi reducem la 180°C si coacem inca aprox. 1 ora si 15 minute, pana este patruns bine si rumenit.

Stropim puiul de 3 – 4 ori cu zeama lasata in tava, pentru ca pielea sa devina rumena si crocanta. In prima jumatate a timpului de gatit, adaugam 4 – 5 linguri de apa, pentru a impiedica arderea legumelor.

Cand este gata, scoatem puiul pe un platou si il lasam acoperit cu 2 straturi de hartie de copt, 15 – 20 de minute — intepam hartia in cateva locuri cu o scobitoare, pentru a nu se inmuia pielea puiului (sa ramana crocanta).

Transferam pe un platou legumele si friptura de pui portionata, apoi stropim deasupra 1/2 lamaie ramasa, cu lamaia coapta si sosul din tava. Ornam cu cateva ramurele de cimbru proaspat.

Putem servi friptura alaturi de o portie de cartofi la cuptor, aromati cu usturoi si roz marin. Totodata putem face niste sandvisuri delicioase. Pofta buna!

DSC_0162DSC_0140-001

# # # #

Reply

*