Pui mexican cu legume si cascaval

Posted on iul. 12, 2016 in PUI

DSC_1394-003

Mancare mexicana cu piept de pui si legume, gatite la gratar, apoi presarate cu cascaval si puse la cuptor, cateva minute.

Contrar spuselor populare, nu toata mancarea mexicana este picanta. In bucataria mexicana, ardeii sunt apreciati pentru gustul lor, fiind folositi in mancaruri pentru savoare, iar in sosuri (salsa) mai mult pentru gustul foarte picant.

DSC_1394-004

Ingrediente – Pui mexican cu legume (2 persoane)
  • ulei de masline pentru stropit legumele
  • 1 dovlecel zucchini sau orice soi, cca 250 g
  • 1 ardei capia rosu, cca 100 g
  • 1 rosie, cca 100 g
  • 1/2 ceapa rosie, medie, cca 35 g
  • 4 – 5 linguri suc de rosii concentrat + 1 lingurita ulei de masline
  • 1 varf lingurita oregano uscat
  • 100 g branza gouda, edam sau un cascaval de buna calitate
  • 1/2 ardei iute rosu sau jalapeno — ardei verde foarte iute, cultivat in Mexic
Pentru marinat carnea
  • 300 g piept de pui, dezosat si fara piele — de preferat muschiuleti din piept de pui, fileul minor (cca 6 bucati)
  • 1 lingurita plina boia dulce de ardei (sau un mix de boia dulce cu boia iute)
  • 1/2 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • cativa stropi de zeama de lamaie, cca 10 ml
  • sare de mare si piper negru proaspat rasnit
Mod de preparare – Pui mexican cu legume

DSC_1333-006

Mai intai marinam carnea — invelim pieptul de pui intr-o bucata de hartie de copt, il batem usor cu facaletul, sa fie de cca 1,5 cm grosime, apoi il taiem pe diagonala, in suvite de cca 2 cm — in general, folosesc muschiuletii de la piept (fileul minor), fiind foarte fragezi (daca sunt prea grosi, se aplatizeaza foarte putin cu palma).

Intr-un bol condimentam carnea cu boia dulce de ardei, chimion macinat, sare de mare si piper negru, proaspat rasnit. Adaugam uleiul de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie, apoi masam bine carnea, sa-si ia aromele.

Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la frigider cel putin 2 ore.

DSC_1154-001

Scoatem carnea din frigider si o lasam cca 30 de minute la temperatura camerei — timp in care vom prepara legumele.

Dovlecelul se taie felii de cca 0,5 cm, ardeiul fasii lungi, ceapa fideluta iar rosia felii groase. Stropim usor legumele cu putin ulei de masline — nu punem sare, deoarece vor lasa apa. 

Incingem tigaia grill si apoi gatim feliile de dovlecel si rosii, 5 – 6 minute, la foc mediu spre mare. Curatam tigaia si procedam la fel, ardeii ii lasam cca 4 minute iar ceapa in jur de 2 minute.

DSC_1112DSC_1189-002DSC_1224DSC_1191

Punem legumele pe o tava intinsa, lasate usor aerate.

DSC_1253

Intr-un bol amestecam sosul de rosii concentrat (sa nu aiba multa apa) cu o lingurita de ulei de masline si o ciupitura de oregano uscat — sau putem face noi sosul de rosii, care se prepara rapid — reteta aici, dar atentie, eliminam busuiocul.

Pieptul de pui – Incingem bine o tigaie-grill si apoi o ungem cu un strop de ulei. Frigem bucatile de pui 3 – 4 minute, la foc iute — sa prinda o culoare rumena pe ambele parti si sa fie aproape patrunse, cca 75% (le vom gati si la cuptor cateva minute).

DSC_1278-001

In a doua etapa de gatit (la cuptor), aceast fel de mancare se monteaza in vase de cuptor, potrivite pentru o portie sau maxim doua — daca vom pune cantitati mari, legumele vor lasa apa.

De asemenea, carnea si legumele gatite, si inca caldute, se vor amesteca usor, vom rade cascaval deasupra si apoi vor fi gatite cateva minute in cuptorul incins.

Pregatim un vas de cuptor, cu peretii inalti de 3 – 4 cm, potrivit pentru 2 portii sau 2 vase mai mici, de cate o portie. Ungem vasul cu 2 linguri de sos de rosii.

Asezonam legumele cu sare si piper, apoi le amestecam usor cu bucatile de pui — transferam totul in vasul de cuptor, potrivit pentru 2 portii. Stropim cu sos de rosii, adaugam ardeiul iute, taiat rondele (daca va place gustul picant) si apoi presaram cu cascaval ras pe razatoarea cu gauri mari.

Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180ºC, cca 15 minute — cascavalul sa fie bine topit, dar sa nu se rumeneasca prea tare.

DSC_1394-004

O mancare mexicana cu multa savoare…pofta buna!!!…– ps. o tequila cu lamaie armonizeaza bine…

DSC_1327-002DSC_1391-001

# # # # # #

5 thoughts

  1. De fiecare data ne surprinzi cu retetele tale, chiar daca la inceput suntem reticienti mai mult sau mai putin, in final reteta are un succes teribil, atat pentru noi, cei mai mari degustatori ai tai, dar nu in ultimul rand si pentru cei care o vor gati.Felicitari!

    Răspunde

    1. Multumesc mult dragii mei, imi place mancarea-n farfurie sa fie pur si simplu „asezata…cu gust” — si asta imi ocupa tot timpul!!!

      Răspunde

  2. Cristina

    13 iulie 2016

    Toate preparatele arata atat de bine! Iar retetele sunt foarte usor de facut deoarece sunt explicate in detaliu.
    Sunt si bucatari incepatori, care inca nu au facut mare lucru pana acum… Dar urmarind explicatiile pot ajunge la un preparat fulminant de fiecare data!
    Multumesc, domnule Tarnoveski!

    Răspunde

  3. Am rezolvat-o 🙂 Cu lipie facuta tot in casa… Apropo… ai putea completa reteta de shaorma cu cea pentru lipie. Revenind la subiect, legumele au lasat cam multa zeama. Ce trebuie schimbat pentru a obtine un preparat mai „sec”?

    Răspunde

    1. Voi posta in curand reteta de lipie.
      Tehnica preparatelor la gratar, impune cateva reguli esentiale – gratarul trebuie sa fie foarte incins, sa fumege – legumele si carnea trebuie sa fie la temperatura camerei – un aspect foarte important este calitatea gratarului, clasic cu carbuni sau tigaie-grill (cu insertie de aluminiu).
      Legumele unse cu ulei, se gatesc pe gratar, in cantitati mici – le scoatem pe o tava, lasandu-le aerate (nu le vom aduna intr-un loc). Le vom condimenta cu sare, cand le montam cu carnea, la cuptor.
      In a doua etapa de gatit (la cuptorul preincalzit), aceast fel de mancare se monteaza in vase de cuptor (de preferat caldute), potrivite pentru o persoana sau maxim doua — daca vom pune cantitati mari, in acelasi vas, preparatul poate lasa zeama.
      Cu siguranta cand vei mai gati, dupa aceasta tehnica, rezultatul va fi si mai bun!

      Răspunde

Reply

*