Piept de pui gatit la gratar, condimentat cu piper cayenne, cimbru, boia dulce de ardei, usturoi si ulei de masline.
O garnitura eleganta cu multa savoare — buchetele de brocoli gatite cu ardei iute, usturoi si ulei de masline. Sweet chilli sauce da un plus de savoare puiului picant cu brocoli.
Ingrediente – Pui picant la gratar cu brocoli si sos chili (4 persoane)
- 500 g muschiuleti din piept de pui — fileul minor (cca 10 bucati)
- 1 lingurita plina boia dulce de ardei
- 1/4 lingurita piper cayenne
- 1 lingurita cimbru uscat
- 2 catei de usturoi, curatati si zdrobiti
- 3 linguri ulei de masline
- sucul de la 1/4 lamaie
- thai sweet chili sauce (cu origine thailandeza), pentru servit
- sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Brocoli picant la gratar
- 500 g brocoli proaspat sau inghetat
- 1 ardei rosu iute, curatat de seminte si feliat rondele
- 1 – 2 catei de usturoi, lasati in coaja si zdrobiti usor cu lama cutitului
- 2 – 3 linguri ulei de masline
Mod de preparare – Pui picant la gratar cu brocoli si sweet chili sauce
Intr-un castron condimentam carnea cu boia dulce de ardei, piper cayenne, cimbru, usturoi, sare si piper negru. Adaugam uleiul de masline si zeama de lamaie, apoi masam bine carnea, sa-si ia aroma condimentelor.
Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la frigider 2 ore. Inainte de a gati carnea, o lasam cca 20 de minute la temperatura camerei.
Intre timp, punem pe foc o cratita cu cca 2 litri de apa, si in momentul in care incepe sa fiarba adaugam putina sare si buchetelele de brocoli. Se oparesc cca 2 minute, apoi se racesc intr-un vas cu apa foarte rece (sau apa cu gheata) si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
Legumele astfel blansate isi vor pastra textura si culoarea, chiar si in a doua faza de gatire (sotare sau gratar).
Asezonam buchetelele de brocoli cu sare si piper, apoi le stropim cu ulei de masline. Incingem usor o tigaie-grill (sau antiaderenta), stropim cu putin ulei, apoi adaugam buchetelele de brocoli si cateii de usturoi.
Gatim cca 5 minute, la foc vioi — in ultimele 2 minute adaugam si ardeiul iute.
Curatam tigaia, o incingem din nou la foc maxim, apoi o ungem cu un strop de ulei.
Frigem muschiuletii de pui 5 – 6 minute, pe ambele parti, sa prinda o culoare rumena si sa fie patrunsi (ultimele 2 – 3 minute focul il mai reducem).
Servim puiul picant cu buchetele de brocoli, usor rumenite, si sweet chili sauce. Pofta buna!