Pui taranesc cu cimbru si usturoi

Posted on mai 17, 2016 in PUI

Bucatele de pui, inabusite la tigaie, cu usturoi, crengute de cimbru proaspat si ardei iute.

Friptura taraneasca este servita pe felii de paine, usor rumenite – cu usturoi in coaja si sos aromat, alaturi de o strachina cu muraturi. As putea spune ca este una din cele mai gustoase fripturi, gatite in bucataria familiei mele.

DSC_0112-002

Ingrediente – Pui taranesc cu cimbru si usturoi (4 persoane)
  • 4 – 5 linguri ulei de masline
  • 4 pulpe de pui, cca 1,2 kg
  • 10 catei de usturoi
  • cateva ramurele de cimbru proaspat, plus 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1 ardei rosu iute, taiat in doua pe lungime
  • 1 – 2 frunze de dafin
  • 75 ml vin alb sec, de buna calitate
  • 8 felii paine de casa neagra sau alba (reteta aici), rumenite pe tigaia-grill
  • cateva boabe de piper mix
  • sare de mare grunjoasa si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Pui taranesc cu cimbru si usturoi

DSC_0127-001

Mai intai pregatim condimentele — cateva crengute de cimbru proaspat, cimbru uscat, jumatate din cateii de usturoi curatati si restul lasati in coaja, ardeiul iute taiat in doua, sarea si piperul.

Cu ajutorul unui satar, taiem fiecare pulpa de pui in 5 bucati (copanelul in doua, iar partea superioara in trei). Asezonam carnea cu sare si piper.

DSC_0014

Intr-o tigaie incinsa turnam uleiul de masline, adaugam bucatile de pui si le rumenim usor, cca 2 minute pe fiecare parte.

Adaugam cimbrul uscat si cel proaspat, cateii de usturoi intregi (jumatate curatati si zdrobiti usor cu lama cutitului si jumatate in coaja), boabele de piper mix, ardeiul iute curatat de samburi si frunzele de dafin.

DSC_0033

Reducem focul la minim, acoperim tigaia cu capacul si inabusim carnea de pui, 35 de minute.

Spre final intoarcem bucatile de pui, sa fie rumenite usor pe ambele parti, dupa care stropim cu vinul alb. Gatim inca 1 – 2 minute sa se avapore alcoolul, apoi indepartam tigaia de pe foc.

Lasam friptura acoperita cu capacul cca 5 – 10 minute.

DSC_0063

Montam friptura pe un strat din felii de paine, usor rumenite (sau felii de cartofi fierti in coaja, stropiti cu ulei de masline si asezonati cu sare si piper). Deasupra punem sosul aromat din tigaie, cateii de usturoi si ardeiul iute. Ornam cu crengute de cimbru proaspat.

Muraturile sunt preferatele acestei fripturi taranesti, in special castravetii in saramura — dar si o salata de primavara este bine venita pe masa acestui ospat taranesc. Pofta buna!

# #

Reply

*