Pulpa de miel umpluta cu ciuperci si spanac

Posted in MIEL

DSC_0176-007

O specialitate de miel, umplut cu ciuperci de padure si spanac — aromat cu crengute proaspete de tarhon si cimbru.

Totodata, savoarea sosului preparat cu rozmarin si vin rosu, imbraca cu eleganta feliile de rulada atat de apetisante!!!

DSC_0176-005

Ingrediente – Pulpa de miel umputa cu ciuperci si spanac (4 portii)
  • 1 pulpa de miel, circa 1,4 kg
  • 1 lingura smantana, minim 20% grasimi
  • 125 g ciuperci de padure, salbatice
  • 35 g unt nesarat
  • 1/2 ceapa mica rosie, curatata si tocata marunt
  • 2 catei mici de usturoi, curatati si tocati
  • 125 g frunze de spanac proaspat
  • 1/2 lingura tarhon proaspat, tocat marunt
  • cateva crengute de cimbru proaspat
  • 1 lingura ulei de masline, pentru uns carnea
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Fond de miel
  • oasele de miel de la 2 pulpe si 2 spete
  • cateva bucatele de carne ramase de la fasonari, cca 200 g
  • 2 cepe mari, curatate si taiate sferturi
  • 2 morcovi, curatati si taiati rondele mari
  • 2 tije de telina, Apio, taiate bucati mari
  • cateva foi de dafin + boabe de piper mix
  • cateva crengute de rozmarin proaspat
  • cateva crengute de cimbru proaspat
  • 2 cuisoare
  • 1 lingurita seminte de fenicul
  • 2 pahare de vin rosu, de buna calitate (cca 500 ml)
  • 1 lingura faina
  • 3 – 4 linguri de ulei de masline
  • sare de mare grunjoasa si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Pulpa de miel umpluta cu ciuperci si spanac

DSC_0217-001

Mai intai dezosam pulpa si indepartam excesul de grasimi. Fasonam bucata de carne si o aplatizam pentru a putea fi umpluta. Taiem din ea o bucatica de cca 75 g si apoi o trecem prin masina de tocat carne, folosind sita cu gauri mici.

Cu varful unui cutit, crestam usor pulpa de miel pe diagonale (pe interior), la intervale de cca 2 cm, si apoi presaram pe ea cateva crengute de cimbru, putina sare de mare grunjoasa si piper proaspat rasnit.

DSC_1098

Intr-un castron punem carnea tocata, smantana, un sfert de lingurita de sare si putin piper. Omogenizam bine compozitia, o acoperim cu folie alimentara si o dam la frigider impreuna cu pulpa dezosata.

Fondul de miel – Intr-o tava de cuptor punem oasele de miel, cateva bucatele de carne ramase de la fasonari, ceapa, morcovii si tijele de telina. Stropim cu ulei de masline si asezonam cu sare si piper.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 °C si le lasam pana se rumenesc, cca 1 ora. Cu 5 – 10 minute inainte de a fi gata, adaugam semintele de fenicul, 2 – 3 crengute de rozmarin si cateva ramurele de cimbru.

Le scoatem din cuptor, adaugam 1 lingura de faina, amestecam si apoi stingem totul cu 400 ml de vin rosu. Punem din nou tava in cuptorul setat la maxim, cca 10 minute, sa se evapore putin alcoolul.

Transferam totul intr-o cratita, apoi adaugam cca 2 litri de apa, frunzele de dafin, cuisoarele si boabele de piper. Acoperim oala cu capacul si lasam totul sa fiarba la foc incet, cca 2,5 ore.

Strecuram zeama printr-o sita fina si apoi o transferam intr-o craticioara curata. Punem din nou la foc mic si lasam sa clocoteasca, fara capac, pana ce scade si are consistenta unui sos subtire.

DSC_0484-004

Umplutura – Ciupercile curatate le tocam cat mai marunt.

Intr-o tigaie punem untul sa se topeasca, apoi sotam ceapa cu usturoiul cca 3 minute, pana se inmoaie. Adaugam ciupercile si gatim la foc mare cca 5 minute, pana se inmoaie si se rumenesc usor. Asezonam cu sare si piper si le lasam la racit.

Frunzele de spanac spalate le punem intr-o cratita mica si le inabusim 1 – 2 minute in sucul propriu. Lasam putin sa se raceasca, stoarcem apa si apoi il tocam marunt.

Intr-un vas amestecam ciupercile cu spanacul si tarhonul (compozitia trebuie sa fie destul de uscata). Adaugam si amestecul de carne de miel si omogenizam bine.

DSC_1091

Montam rulada – Intindem bucata de carne pe blatul de lucru si apoi punem umplutura, intr-un strat uniform.

Pe urma, rulam strans pe partea mai lunga si legam cu sfoara de bucatarie. Mi-au ramas cateva capete deschise si le-am cusut, cu ajutorul unui ac mai mare.

DSC_1102DSC_1111DSC_1117DSC_1122DSC_1168

Infasuram strans rulada in folie alimentara si o dam la frigider pentru 3 – 4 ore sau peste noapte.

DSC_1182

Indepartam folia alimentara, apoi punem pulpa de miel intr-o tava de copt, o stropim cu putin ulei de masline si asezonam cu sare de mare grunjoasa si piper negru, proaspat rasnit.

Coacem carnea de miel in cuptorul preincalzit la 180º C, aproximativ 1 ora si 10 minute, stropind-o la fiecare 20 – 25 de minute cu zeama care o lasa in tava.

DSC_0151

Lasam carnea sa se odihneasca cca 15 minute, acoperita cu hartie de copt.

Degresam zeama din tava, si pe urma o strecuram in craticioara cu fondul de miel, apoi adaugam restul de vin (100 ml) si 1 – 2 crengute de rozmarin. Punem sosul din nou sa se reduca — sa dea cateva clocote bune si sa prinda din nou consistenta, dupa care il strecuram intr-un bol.

DSC_0484-004

Pulpa de miel se taie in felii mai groase si se serveste calda cu sosul aroma — cartofii la cuptor cu usturoi si roz sunt deliciosi alaturi de rulada de miel. Pofta buna!

DSC_0217-001

DSC_0176-004

#

Reply

*