Pulpe de curcan la cuptor cu legume

Posted by on feb. 5, 2017

Un ospăț sănătos, bogat și plin de savoare — friptură de curcan, aromată cu cimbru și rozmarin, servită cu mazăre, cartofi natur și sos de iaurt cu usturoi.

Ingrediente – Pulpe de curcan la cuptor (servesc 3 – 4 persoane)

  • 3 pulpe inferioare de curcan, cca 400 g fiecare
  • 3 – 4 linguri ulei de măsline
  • 2 cepe medii, cca 150 g, curățate și tăiate în patru
  • 1 căpățână mare de usturoi, tăiată în două pe lungime
  • 4 – 5 frunze de dafin
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt
  • o mână de crenguțe de rozmarin
  • 8 – 10 boabe de piper negru
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce (afumată) sau boia iute
  • 150 ml vin alb sec
  • 1 lămâie, tăiată sferturi, pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Pentru legume si sosul de iaurt cu usturoi

  • 300 g mazăre congelată, de bună calitate
  • 5 – 6 cartofi albi (ceroși) mai mici, cca 350 g
  • 300 ml de iaurt
  • 1 – 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • 1 linguriță de unt
  • 1 crenguță de rozmarin
  • 1 sfert de lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Friptura de curcan cu legume

Încinge cuptorul la 200°C, cu ventilație.

Mai întâi, toacă mărunt frunzele de la 3 – 4 crenguțe de rozmarin și frunzulițele de la câteva rămurele de cimbru — într-un bol amestecă ierburile aromatice cu sare și piper.

Unge bucățile de carne cu ulei de măsline, apoi masează-le bine cu mixul de plante condimentare — pentru o savoare mai intensă, introdu sub pielea pulpelor, puțin din ierburile aromatice.

Pune pupele de curcan într-o tavă de cuptor. Adaugă ceapa, căpățâna de usturoi, frunzele de dafin, boiaua de ardei și boabele de piper. Stropește cu ulei de măsline, apoi amestecă ușor.

Adaugă în tava, printre bucățile de carne și deasupra lor, câteva crenguțe de rozmarin și rămurele de cimbru —  dacă le pocnești în palme, plantele condimentare își vor elibera o aromă mai intensă.

Adaugă pe marginea tavii 100 ml de vin alb sec și 5 – 6 linguri de apă — jumătățile de căpățână de usturoi așează-le cu partea tăiată în jos.

Acoperă tava cu folie dublă de aluminiu. E bun și un vas de sticlă termorezistent cu capac, în care carnea se va rumeni frumos.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 200°C cu ventilație. Gătește carnea timp de 45 de minute, apoi scoate tava din cuptor și redu temperatura la 180°C. Întoarce bucățile de carne, apoi introdu din nou tava în cuptor, acoperită.

Lasă carnea încă 40 – 45 de minute sau până când se rumenește frumos și este bine pătrunsă — ultimele 5 – 10 minute lasă tava descoperită.

Când este gata, scoate vasul din cuptor și lasă friptura cca 15 minute, să se odihnească.

Mazare aromata cu ulei de masline si lamaie

Pune o cratiță mică cu apă pe foc, și când începe să fiarbă adaugă puțină sare și mazărea congelată. Lasă să fiarbă cca 15 minute, apoi scurge apa.

Pune din nou mazărea în cratiță. Asezonează cu o lingură de ulei de măsline, 1 – 2 lingurițe zeamă de lămâie, sare si piper. Acoperă oala cu capacul și tine-o deoparte.

Sosul de iaurt cu usturoi

Într-un castron amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit și o lingură de ulei de măsline. Asezonează cu o ciupitură de sare.

Cartofi inabusiti in unt, ulei de masline, aromati cu rozmarin

Curăță, spală și taie cartofii în jumătate. Pune o cratiță cu apă pe foc, și când începe să fiarbă, adaugă cartofii și puțină sare. Lasă la foc mediu cca 10 minute sau până când sunt fierți dar să nu se sfărâme.

După ce au fiert, scurge bine apa, apoi adaugă în cratiță o lingură de ulei de măsline si o linguriță de unt — asezonează cu o crenguță de rozmarin (pocnită în palme), sare și piper.

Amestecă ușor cartofii, apoi acoperă oala cu capacul și tine-o deoparte — cartofii fierbinți vor infuza toate aromele.

Pentru sosul de carne, adaugă în tavă cca 150 ml de apă, 50 ml de vin alb și puțin rozmarin tocat.

Răzuiește ușor baza tăvii ca să se dizolve sedimentele, apoi pune tava în cuptor să clocotească încet, până scade lichidul la jumătate — strecoară, apoi stropește friptura cu sosul delicios.

Montează friptura de curcan pe un pat de mazăre, alaturi de cartofi. Ornează cu crenguțe de rozmarin, cimbru și usturoi copt — servește cu lămâie și sos de iaurt cu usturoi.

S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*