Rasol de miel cu cartofi la cuptor

Posted by on mai 10, 2017

Rasoale de miel cu cartofi, gătite lent la cuptor țărănesc, cu arpagic, mirodenii și ierburi aromatice.

Ingrediente – Rasol de miel cu cartofi la cuptor (4 persoane)
  • 4 rasoale de miel, în total cca 1,1 kg
  • 3 – 4 cartofi, curățați și tăiați sferturi
  • 5 căței de usturoi, lăsați în coajă, plus încă 3 căței, curățați și zdrobiți
  • 1 morcov, curățat și tăiat rondele
  • 2 pumni de arpagic
  • 5 – 6 ramurele de cimbru proaspăt
  • 4 frunze de salvie
  • 3 crenguțe de rozmarin
  • 2 frunze de dafin
  • 2 bețe de scorțișoară, rupte în două
  • 1/2 linguriță boabe de coriandru, pisate în mojar
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce
  • 1/4 linguriță chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru + 1/2 ardei iute (dacă vă place gustul picant)
  • 150 ml vin ab demisec
  • zeama și coaja rasă de la o lămâie
  • 5 – 6 linguri ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râsnit
Mod de preparare – Rasol de miel cu cartofi la cuptor

Într-un mojar punem boabele de coriandru, 1/2 din boabele de piper, frunzele de la 2 crenguțe de rozmarin, frunzulițele de la 3 ramurele de cimbru și puțină sare — pisăm totul bine.

Adaugam boiaua de ardei, chimionul, usturoiul zdrobit, 2 linguri de ulei de masline și zeama de la 1/2 lămâie — omogenizăm bine marinada.

Punem rasoalele într-un vas potrivit, apoi turnăm marinada peste ele (adăugăm și ardei iute, opțional) — masăm bine ciolanele de miel, să-și ia aroma ierburilor și a condimentelor.

Putem să le gătim imediat, dar dacă avem timp, acoperim vasul și le lăsăm la marinat în frigider, 1 – 2 ore sau peste noapte.

Scoatem rasoalele de miel din frigider și le transferăm intr-o tavă pentru cuptor, potrivită ca dimensiuni.

Adăugăm în tavă cartofii tăiați, arpagicul, morcovul, bețele de scorțisoară, frunzele de dafin, boabele de piper rămase, frunzele cu tot cu crenguțe de cimbru și rozmarin rămase, frunzele de salvie și cațeii de usturoi întregi — în general, pentru a-și dezvolta aroma frunzele proaspete, le pocnim ușor între palme.

Asezonăm cu zeama de lămâie rămasă, coaja de lămâie (atenție, doar partea galbenă), 3 linguri de ulei de măsline, sare și piper măcinat — amestecăm ușor.

Turnăm pe marginea vasului vinul alb și cca 100 ml supă de pui (sau apă), apoi îl acoperim cu folie dublă de aluminiu sau un capac potrivit bine.

Introducem tava în rola cuptorului țăranesc sau în cuptorul electric, preîncălzit la 180ºC și coacem ciolanele de miel cca de 3 ore, până când carnea este moale și ușor lipicioasă de la sucurile aromate lăsate în tavă, și scăzute ulterior.

După cca 2 ore, scoatem folia și stropim deasupra cu sosul din tavă, adăugănd încă puțină supă dacă e nevoie, apoi acoperim tava din nou și continuăm coacerea.

În final îndepărtam folia, stropim carnea și legumele cu sosul din tavă și lăsăm să se rumenească ușor, 5 – 10 minute — scoatem tava din cuptor, stropim cu puțin ulei de măsline și lăsăm ciolanele acoperite cca 15 minute.

Aranjăm în farfurii rasolul de miel cu cartofi, arpagic și căței de usturoi copți, iar deasupra asezonăm cu puțin sos din tavă — ornăm cu crenguțe de cimbru și rozmarin.

Servim rasolul de miel cu mare poftire, alături de un castron de salată verde si-o ulcică cu vin roșu!

# #

Reply

*