Rata pe varza la cuptor

Posted on nov. 26, 2016 in RATA - CURCAN - IEPURE

Rață pe varză, o rețetă tradițională plină de savoare.

Putem prepara rața întreagă, dar am preferat să o rumenesc bucăți, gustul fiind mai așezat.

dsc_0517-002
Ingrediente – Rață pe varză la cuptor (servesc 8 persoane)
  • 1 rață de curte, cca 2 – 2,5 kg
  • 2 verze mai îndesate, cca 3 kg, tăiate fideluță — cam 1 cm grosime
  • 2 linguri de ulei
  • 2 cepe mari, cam 250 g, curățate și tocate mărunt
  • 1 morcov, cca 100 g, curățat și tăiat rondele subțiri
  • 1 – 2 linguri pastă de tomate concentrată, după gust
  • 1 conservă x 400 g rosii întregi decojite, de calitate bună
  • 1 legătură mică de mărar proaspăt, tocat mărunt
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
  • 3 – 4 frunze de dafin
  • 1 ardei iute — dacă vă place gustul picant
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1/4 linguriță ienibahar măcinat, plus câteva boabe întregi
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Marinada pentru o rață de cca 2 kg
  • 250 ml vin alb sec
  • 750 ml apă
  • 1 lingură sare de mare
  • 1 ceapă mare, tăiată bucăți mari
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • câteva boabe de piper negru, zdrobite
Servim cu
  • mămăliguța caldă sau pâine țărănească
  • ardei iuți
Mod de preparare – Rață pe varză la cuptor
dsc_0426-005

Mai întâi porționăm rața — pieptul și pulpele le lăsăm întregi, iar carcasa cu aripile și gâtul, le tăiem bucăți. Punem și rânza, spălată bine și tăiată bucăți mici.

Rața de curte, crescută în aer liber, este mai bine să o lăsăm la marinat cca 24 de ore sau peste noapte.

Pregătim marinada – Într-un vas potrivit, punem apa rece, vinul, ceapa tăiată bucăți, cimbrul, sarea și boabele de piper, zdrobite. Adăugăm bucățile de carne si amestecăm usor — lichidul trebuie să acopere rața.

Acoperim bine vasul și lăsăm carnea la marinat, în frigider. Înainte de preparare, scoatem bucățile de rață din marinadă și le lăsăm la scurs, cca 30 de minute, la temperatura camerei.

Între timp, se toacă varza fideluță și se freacă cu 3 lingurițe rase de sare, pentru a-și reduce volumul.

dsc_0105

Asezonăm pieptul de rață cu sare și piper, după care îl punem într-o tigaie rece, cu pielea în jos — apoi prăjim la foc mic, cca 5 minute, lăsând astfel grăsimea să se topească.

Transferăm pieptul într-un vas încăpător, scurgem grăsimea într-un castron (o păstrăm deoparte), apoi curățăm tigaia cu un prosop de hârtie.

Punem din nou tigaia pe aragaz, la foc mediu, turnăm 1 – 2 linguri de ulei de măsline, apoi rumenim ușor bucățile de carne rămase, cca 6 minute pe ambele părți — eventual le prăjim în 2 tranșe. Scoatem carnea și o ținem deoparte.

dsc_0198
dsc_0215

În aceeași tigaie, sotăm ceapa și morcovul în grăsimea de rață, 8 – 10 minute, la foc mic — apoi adăugăm pasta de tomate și roșiile cu sucul propriu, strivite în mână sau tocate și gătim încă 5 minute.

dsc_0236
dsc_0240

Într-un ceaun de tuci sau o cratiță mare, punem varza tocată și legumele sotate — se adaugă frunze de dafin, boia de ardei, ienibahar, cimbru, mărar și piper negru.

Amestecăm totul, gătim la foc mare până începe să fiarbă, apoi dăm cratița deoparte.

Montăm rață cu varza la cuptor – dacă nu avem un ceaun sau cratiță pentru cuptor, atunci transferam totul într-un vas mare termorezistent, din ceramică sau sticlă — punem jumătate din varză, iar deasupra câteva crenguțe mici de cimbru și bucățile de carcasă cu aripi și gât.

Adăugăm restul de varză, crenguțe de cimbru, 2 – 3 fire de mărar, iar deasupra pulpele și pieptul de rață, cu pielea în sus. Dacă vă place gustul mai picant, puneți și un ardei iute, tăiat pe lungime.

dsc_0256
dsc_0280
dsc_0313

Acoperim vasul cu capacul și îl introducem în cuptorul preîncalzit la 170°C (cu ventilație, 150°C). Gătim rață pe varză, la coacere lentă, cca 2 ore și jumătate — apoi îndepărtăm capacul și lăsăm carnea să se rumenească frumos, încă 20-30 de minute.

În final, mâncarea trebuie să fie scăzută, cu foarte puțină zeamă. După ce s-au rumenit pieptul și pulpele, le scoatem într-un vas și le acoperim.

Pentru un gust mai bun și un aspect mai rustic, am stropit deasupra cu grăsimea de rață, păstrată de la piept — am lăsat varza în cuptor înca 15 – 20 de minute, să se rumenească frumos (mărim nițel temperatura). Apoi punem bucațile de carne pe varză.

dsc_0351-001

Într-un ceaun, pregătim o mămăliguță ca la mama acasă, apoi chemăm pe toată lumea la masă.

Servim rața pe varză în strachini de lut, cu mămăliguță caldă și ardei iuți — și-o ulcică cu vin roșu, stârnind multă poftire la acest ospăț țărănesc!

dsc_0390-001

# #

Reply

*