Reteta de turta dulce a matusii Maricica

Posted in PRĂJITURI

Îmi amintesc adesea de copilărie, când îl așteptam pe tata să vină de la București cu ceva bun — știam că tanti Maricica ne va trimite și turtă dulce!…era atât de aromată și bogată-n mirodenii, fiind cel mai delicios și exotic desert!

Am răsfoit într-un caiet de-al meu mai vechi și-am găsit rețeta de turtă dulce, scrisă cu mare entuziasm în plină adolescență — așadar, împreună cu bucătărașii mei, David și Maria, „ne-am pus pe cofetărit marele dulce delicios”.

Este o altfel de turtă dulce, cu ingrediente mai ușoare și fară acea glazură de zahăr — am fost mai generos cu mirodeniile, parfumul oriental răspândindu-se în toată casa. După gust, putem folosi și anason stelat, cardamom sau pudra de ghimbir.

Ingrediente – Turta dulce (cca 1, 1 kg)
  • 250 g zahăr — din care 150 g folosim pentru caramelizat
  • 250 ml apă
  • 450 g făină albă
  • 2 lingurițe și jumătate de scorțișoară măcinată — 15 g
  • 1 linguriță și jumătate de cacao — 10 g
  • 1/2 linguriță nucșoară rasă
  • 1/4 linguriță cuișoare măcinate
  • opțional — 1/4 linguriță cardamom măcinat și 1/4 linguriță anason stelat măcinat
  • 1 linguriță cu varf praf de copt — 10 g
  • 1/4 linguriță sare fină
  • 3 linguri de ulei vegetal, cca 45 ml, plus încă puțin pentru uns tăvile
  • 3 ouă proaspete de la găini crescute la curte
  • zahăr pudră, pentru presărat
Mod de preparare – Turta dulce (2 forme 30 x 10 cm)

Am facut un amestec din toate mirodeniile, inclusiv cardamom și anason stelat, precizate opțional — în total cca 30 g.

Într-un castron cernem făina împreună cu pudra de cacao, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele — adăugăm sarea, praful de copt, apoi amestecăm (folosesc un tel, pentru a se omogeniza bine).

Într-o cratiță mică, cu baza groasă, punem 150 g de zahăr pentru caramelizat — dăm focul la mic și lăsăm zahărul să se topească. Când aproape este topit și începe să se caramelizeze, amestecăm cu o lingură, până ce capată o culoare auriu-maronie. Atenție — să nu-l ardem, pentru că va deveni foarte amărui.

Cu mâinile protejate de mănuși turnăm toată apa, lăsând oala pe foc, cca 1 minut, să se formeze siropul. Îndepărtăm cratița de pe foc, adăugăm imediat zahărul rămas (100 g), apoi amestecăm până ce se dizolvă.

Lăsăm siropul să se răcorească, să fie călduț — apoi, cu ajutorul unei spatule de patiserie, încorporăm toată făina amestecată cu mirodeniile — adăugăm uleiul, amestecăm ușor, apoi încorporăm ouăle, pe rând (le batem câteva secunde cu o furculiță, pentru a se încorpora mai bine).

Turnăm compoziția în formele unse cu ulei sau tapetate cu unt. Coacem turta dulce în cuptorul preîncălzit la 170°C, pe ventilație, timp de 5 minute, apoi reducem temperatura la 160°C și lăsăm încă 25 de minute (la cuptor static coacem la 180°C).

Scoatem turta dulce din tăvi și o lăsăm să se răcească, neacoperită — s-a râspândit parfumul oriental în toată casa, copiii în grabă presărând cu zahăr pudră! Cu bucuria nemărginită și vocile pofticioase…haideți să savurăm dulcele delicios!

# #

Reply

*