Roast chicken curry

Posted in PUI

Friptură de pui cu sos curry, bogată în mirodenii specifice bucătăriei indiene — pulpele și pieptul de pui se gătesc la cuptor și se servesc cu orez Jasmine sau Basmati, gătit pe aburi.

Pudra de curry este un amestec de mirodenii, comercializat în mai multe variante, care poate conține până la 20 de plante condimentare — eu am ales pudra de curry galbenă (yellow curry powder), fiind mai puțin iute și având un conținut standard de mirodenii.

Ingrediente – Roast chicken curry (6 persoane)
  • 4 pulpe de pui, cca 1 kg
  • 1 piept de pui mare cu os și piele, cca 800 g — tăiat in jumătate pe lungime
  • 5 – 6 căței de usturoi curățați
  • 3 cm de ghimbir, curățat si tăiat bucăți mici
  • 1 ceapă rosie, cca 80 g, curățată și tăiată în patru
  • 1 ardei iute roșu, tăiat in două și curățat de sâmburi sau 1/2 linguriță piper cayenne — pentru un gust mai picant
  • 2 lingurițe pudră de curry — yellow curry powder
  • 1 linguriță curcuma (turmeric)
  • 1 linguriță chimion măcinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boabe de coriandru
  • 1 linguriță boabe de piper negru și 2 frunze de dafin
  • 4 linguri ulei de măsline
  • zeama de la 1 lămâie
  • 100 ml supă de pui sau apă și 1 linguriță de zahăr
  • câteva frunze de coriandru
  • cca 2 lingurițe sare de mare, după gust
  • 300 g orez Jasmine gătit pe aburi (rețeta aici) și câteva codițe de ceapă verde, pentru servit
Mod de preparare – Roast chicken curry

Pasta de curry (marinada) — într-un mini tocător electric punem ceapa roșie tăiată în patru, cățeii de usturoi, ghimbirul și ardeiul iute — mixăm totul câteva secunde, apoi adăugăm uleiul și mixăm din nou, până ce obținem o pastă fină.

Într-un mojar zdrobim boabele de piper și coriandru, după care adăugăm boiaua de ardei dulce, chimionul, zahărul, sarea, frunzele de dafin sfărâmate în mână, pudra de curry și cea de curcuma (dacă nu folosim ardei iute, adăugăm piper cayenne).

Combinăm mixul de mirodenii cu amestecul de ceapă, turnăm zeama de lămâie, apoi omogenizăm bine.

Trecem bucățile de pui prin marinada de curry, masându-le bine pe toate părțile (și sub piele), să-și ia aroma condimentelor — pe urmă, le transferăm într-un vas de cuptor potrivit.

Adăugăm 100 ml de apă rece pe marginea vasului și agităm ușor — lăsăm carnea de pui la marinat 1 – 2 ore acoperită.

Încingem cuptorul la 200°C pe ventilație apoi introducem vasul în cuptor — coacem puiul timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 160°C și coacem încă cca 45 de minute (la intervale de cca 15, stropim bucățile de pui cu sosul format în tavă).

Deoarece pieptul de pui se gătește mai repede, îl scoatem cu cca 20 de minute mai devreme, din timpul total de coacere — lăsăm carnea să se odihnească, acoperită, cca 15 minute.

Aranjăm în farfurii orezul Jasmine, presărat cu codițe de ceapă verde și friptura de pui cu curry — stropim deasupra cu sosul curry format în tavă și asezonăm cu frunze proaspete de coriandru. Poftă bună!

# #

Reply

*