Saratele

Posted in GUSTĂRI

Saratele de casa, potrivite la un paharel de tuica, o bere rece sau atunci cand vine pofta de ceva bun…,poftirea de-o gustare apetisanta!

Ingrediente – Saratele
  • 500 g faina alba
  • 250 g unt, 82% grasimi sau untura de porc
  • 200 g branza telemea (mai uscata) — de oaie sau de vaca
  • 250 g smantana 12% – 20 % grasimi sau iaurt gras
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 – 2 lingurite seminte de chimen
  • 1 – 2 lingurite seminte de susan, pentru presarat (optional)
  • 1 ou, batut usor, pentru uns saratelele
Mod de preparare – Saratele

Intr-un vas, punem branza rasa pe razatoarea mare, untul rece, taiat cuburi mici sau ras pe razatoare, smantana si chimenul macinat.

Amestecam bine toate ingredientele, apoi adaugam faina — framantam cu mainile cca 5 minute, pana cand se desprinde compozitia de vas si obtinem un aluat consistent, cu o textura mai tare.

Impartim aluatul in 2 bile, le aplatizam usor, apoi le invelim in folie alimentara — lasam aluatul la frigider 7 – 8 ore sau peste noapte.

Setam cuptorul la 190°C, pe ventilatie — cuptorul pe gaz se incinge la maxim.

Scoatem din frigider o bucata de aluat, presaram putina faina pe masa de lucru si apoi intindem cu facaletul o foaie in forma de dreptunghi, de cca 1/2 cm grosime — apoi taiem fasii late de 2 cm si lungi intre 10 – 20 cm, dupa preferinta (folosim o rola de patiserie sau un cutit trecut mereu prin faina).

Cu ajutorul unei pensule, ungem saratelele cu ou batut, apoi le presaram cu seminte de chimen si (optional) cu seminte de susan.

Asezam saratelele intr-o tava acoperita cu hartie de copt, cu mici distante intre ele (le luam usor cu mainile de pe masa de lucru cu un cutit lat) — in timp ce coacem prima tava, pregatim a doua tava, si procedam la fel.

Coacem saratelele in cuptorul cu ventilatie, preincalzit la 190°C, timp de 8 minute, dupa care reducem temperatura la 160°C si coacem inca aprox. 12 minute

Daca avem cuptor pe gaz, il incingem la maxim, apoi coacem saratele timp de 20 de minute — dupa 12 – 15 minute reducem focul putin, sa nu se rumeneasca prea tare.

Sunt fragede si se pastreaza….daca mai apuca, in punga de nailon sau in cutie de carton inchisa, la loc racoros. Pofta mare!

# # #

Reply

*