Sardine la gratar

Posted on iun. 29, 2017 in PESTE

Mirosul sardinelor calde gătite la grătar, se răspândește cu mare tradiție pe străzile orașelor portugheze, pe 13 iunie, de sărbătoarea Sfântului Anton — toată lumea mănâncă sardine, berea rece întreținând atmosfera de fiestă.

De preferat sunt sardinele proaspete, dar sunt bune și cele înghețate, de calitate superioră.

Ingrediente – servesc 4 persoane

  • 8 – 16 sardine proaspete, în total cca 1,2 kg, curățate de viscere
  • ulei de măsline
  • 1 linguriță de oregano sau cimbru uscat
  • sare de mare grunjoasă
  • lipii sau pita bread, rumenite pe grătar, pentru servit

Sos de patrunjel cu usturoi – Gremolata

  • 1 legătură mare de pătrunjel, tocat mărunt, cca 6 linguri
  • 5 – 6 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • coaja rasă de la o limetă (lime) sau o lămâie
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit

Mod de preparare

Gremolata — Pătrunjelul spălat trebuie să fie foarte bine uscat. Într-un castron pune pătrunjelul tocat, usturoiul, coaja de lămâie, uleiul de măsline și sucul de lămâie — condimentează cu sare și piper, apoi amestecă bine. Ține sosul la rece, acoperit.

Totodată poți prepara sosul într-un mojar sau la un mini tocător electric, pentru o textură mai fină.

Sardinele se curăță intestine, se spală bine, apoi se usucă cu prosoape de hârtie.

Asezonează sardinele cu sare de mare grunjoasă și lasă-le la rece cca 10 minute.

Încinge bine o tigaie gril sau un grătar cu jar de lemne. Crestează ușor sardinele pe ambele părți și unge-le cu ulei. Frige sardinele pe grătar 3 – 4 minute, pe fiecare parte — cele mai mici, de cca 75 g bucata, gătește-le 2 – 3 minute, pe fiecare parte.

Pentru a nu se prinde de grătar, întoarce sardinele o singură dată, după timpul indicat. Spre final presără pe ele oregano sau cimbru uscat.

Servește sardinele calde cu sos de pătrunjel și usturoi, lămâie, lipii ușor rumenite și-o halbă cu bere rece — poftă bună!

#

Reply

*