Mirosul sardinelor calde gătite la grătar, se răspândește cu mare tradiție pe străzile orașelor portugheze, pe 13 iunie, de sărbătoarea Sfântului Anton — toată lumea mănâncă sardine, berea rece întreținând atmosfera de fiestă.
De preferat sunt sardinele proaspete, dar sunt bune și cele înghețate, de calitate superioră.
Ingrediente – servesc 4 persoane
- 8 – 16 sardine proaspete, în total cca 1,2 kg, curățate de viscere
- ulei de măsline
- 1 linguriță de oregano sau cimbru uscat
- sare de mare grunjoasă
- lipii sau pita bread, rumenite pe grătar, pentru servit
Sos de patrunjel cu usturoi – Gremolata
- 1 legătură mare de pătrunjel, tocat mărunt, cca 6 linguri
- 5 – 6 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
- 3 – 4 linguri de ulei de măsline
- zeama de la 1/2 lămâie
- coaja rasă de la o limetă (lime) sau o lămâie
- sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare
Gremolata — Pătrunjelul spălat trebuie să fie foarte bine uscat. Într-un castron pune pătrunjelul tocat, usturoiul, coaja de lămâie, uleiul de măsline și sucul de lămâie — condimentează cu sare și piper, apoi amestecă bine. Ține sosul la rece, acoperit.
Totodată poți prepara sosul într-un mojar sau la un mini tocător electric, pentru o textură mai fină.
Sardinele se curăță intestine, se spală bine, apoi se usucă cu prosoape de hârtie.
Asezonează sardinele cu sare de mare grunjoasă și lasă-le la rece cca 10 minute.
Încinge bine o tigaie gril sau un grătar cu jar de lemne. Crestează ușor sardinele pe ambele părți și unge-le cu ulei. Frige sardinele pe grătar 3 – 4 minute, pe fiecare parte — cele mai mici, de cca 75 g bucata, gătește-le 2 – 3 minute, pe fiecare parte.
Pentru a nu se prinde de grătar, întoarce sardinele o singură dată, după timpul indicat. Spre final presără pe ele oregano sau cimbru uscat.
Servește sardinele calde cu sos de pătrunjel și usturoi, lămâie, lipii ușor rumenite și-o halbă cu bere rece — poftă bună!