Sarmale in foi de varza murata

Posted on dec. 27, 2015 in PORC

DSC_0755

Traditionalele sarmale cu varza murata, mereu in topul preparatelor gustoase. Imi place sa gatesc sarmalutele cu carne de porc si vita, gustul fiind mai asezat.

De asemenea, rosiile si pasta de tomate dau un plus de savoare sarmalutelor. Dupa preferinte, putem adauga printre straturile de sarmalute, cateva costite afumate, sorici sau chiar carnaciori afumati.

La prepararea sarmalelor, cel mai important este, sa le fierbem la foc mic, intr-o cantitate limitata de apa, adaugand ulterior inca putina, daca e necesar — cand s-au racit, sarmalele trebuie sa fie scazute bine lichid, doar la baza cratitei sa aiba putin sos.

DSC_0742-001

Ingrediente – Sarmale cu frunze de varza murata
  • 500 g carne tocata de vita/vitel — antricot sau pulpa
  • 500 g carne tocata de porc — spata sau pulpa de porc
  • 2 verze murate cu frunze subtiri, cca 4 kg
  • 600 g ceapa, curatata si tocata marunt
  • 250 g orez cu bob mare (cca o cana la 1 kg de carne)
  • 3 – 4 linguri pasta de tomate, 28-30%  (cca 120 g)
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 1/2 lingurita cimbru uscat, plus cateva crengute proaspete
  • 1/2 lingurita boia dulce de ardei
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
  • 1 legatura mare cu frunze proaspete de patrunjel
  • 2 cutii x 400 g rosii decojite, plus 1 lingura pasta de tomate
  • 1 ardei rosu iute, curatat de samburi (daca va place gustul mai picant)
  • cateva frunze de marar proaspat
  • 1 frunza de dafin
  • 8 – 10 boabe de piper negru
  • ulei de masline sau de floarea soarelui
  • cca 300 g costita de porc afumata, de casa (bacon) si o bucata de sorici proaspat — optional

Servim cu

  • smantana
  • ardei iuti
  • mamaliguta calda

Mod de preparare – Sarmale in foi de varza murata

DSC_0694-002

Frunzele de varza murata le punem la desarat intr-un vas cu apa rece, cca 30 minute (in tot acest timp schimbam apa de 2 ori). Lasam foile de varza la scurs.

Intr-o cratita, incalzim usor 7 – 8 linguri de ulei si inabusim ceapa asezonata cu sare, cca 15 – 20 de minute la foc mic. In continuare adaugam orezul spalat si scurs, pasta de tomate si cca 100 ml apa calduta. Gatim inca 5 – 6 minute la foc mic, apoi lasam orezul la racit.

In compozitia de orez racita adaugam carnea, patrunjelul tocat, cate o jumatate de lingurita de cimbru, oregano si boia de ardei. Condimentam cu sare si piper, apoi amestecam bine toate ingredientele.

SAM_6361-001

In continuare incepem sa invelim sarmalutele, indepartand nervura groasa din mijlocul fiecarei frunze. Foile de varza ramase, le rulam si le tocam fideluta.

DSC_0669

Intr-un ceaun sau o oala cu baza groasa, punem un strat de varza tocata, apoi aranjam sarmalutele in cerc, de la margine spre mijlocul cratitei.

Intr-o oala mica punem rosiile tocate cu 1 lingura de pasta de tomate, 1 lingurita de zahar, 4 – 5 linguri ulei de masline si o cana cu apa rece. Asezonam cu putina sare, aducem totul la fierbere, apoi turnam sosul de rosii peste sarmalute.

Adaugam crengutele de cimbru, frunza de dafin, boabele de piper, cateva frunze de marar si ardeiul iute sectionat pe mijloc (facultativ) — Incheiem cu un strat de varza tocata si turnam putina apa clocotita, cat sa le cuprinda. Punem o farfurie intinsa direct pe sarmalute (in felul acesta fierb mai bine si nu se desfac).

Dupa preferinte, putem adauga printre starturile de sarmalute si deasupra, felii de bacon afumat si o bucata de sorici.

Punem cratita la foc mijlociu pana cand da in clocot, apoi reducem la foc foarte mic. Acoperim oala partial cu capacul si lasam sa fiarba cca 2 ore — verificam la fiecare 30 minute daca a scazut lichidul si daca este necesar mai adaugam putina apa.

Cand sarmalutele sunt aproape fierte, indepartam farfuria si stropim deasupra cu 4 – 5 linguri de ulei de masline — pentru un aspect mai rustic si pentru a le rumeni putin, introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 45 de minute — daca vasul nu este potrivit pentru cuptor, le lasam in continuare pe aragaz, partial acoperite, inca 20 – 30 de minute la foc cat mai mic.

In alta varianta, putem gati sarmalutele de la inceput in cuptor, intr-o oala de lut sau orice vas ceramic.

Sarmalutele sunt mai bune a doua zi, gustul asezandu-se mai bine. Le servim calde cu smantana, mamaliguta si ardei iuti. Pofta buna!

DSC_0741-002

# #

2 thoughts

  1. Mănânci și nu te mai saturi. Felicitări!!! Faci cele mai gustoase sărmăluțe.

    Răspunde

    1. Multumesc pentru aprecieri, scumpa mea sotie!

      Răspunde

Reply

*