Shawarma de pui

Posted on feb. 4, 2016 in PUI

DSC_0330-003

O bunatate de pui rumenit, servit cu castraveti murati, sos de iaurt cu maioneza si cartofi la cuptor.

Shawarma este o mancare de origine araba, preparata din carne de pui, vita, sau oaie – servita la lipie cu legume proaspete, legume murate si sosuri specifice bucatariei arabe (hummus, sos de tahini cu iaurt).

Shawarma facuta acasa, avand carnea marinata si gatita pe gratar se mentine frageda chiar si a doua zi.

DSC_0262-001

Ingrediente — Shawarma de pui (4-6 persoane)

  • 8 lipii mici de shawarma
  • 200 g maioneza + 200 g iaurt grecesc sau un iaurt cremos de 3,5 % grasimi
  • 200 g varza dulce, tocata fideluta
  • 4 fire de ceapa verde sau o ceapa rosie
  • 250 g castraveti murati, taiati cubulete
Carnea de pui marinata
  • 5 pulpe superioare de pui, dezosate si fara piele — cca 450 g
  • 5 muschiuleti din piept de pui (fileul minor al pieptului de pui) — cca 250 g
  • 1 lingurita plina boia de ardei dulce
  • 1/2 lingurita coriandru macinat
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1/2 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1/4 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita curcuma (turmeric)
  • un varf de lingurita cuisoare macinate
  • un varf lingurita ienibahar macinat
  • 3 catei de usturoi curatati
  • 4 linguri ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie, nu prea mare
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Servim cu
  • cartofi rumeniti la cuptor (reteta aici)
  • sos de ardei iuti (optional)
Mod de preparare — Shawarma de pui
DSC_0310-001

Mai intai marinam carnea — pulpa de pui o taiem in doua (daca este groasa, o crestam usor pe interior cu lama cutitului). Muschiuletii se lasa intregi.

Intr-un mojar sau blender mai mic, punem cateii de usturoi, toate condimentele si zeama de lamaie — pisam sau mixam la blender pana ce se omogenizeaza totul, apoi adaugam uleiul de masline, sare si piper si mixam din nou.

Transferam marinada si bucatile de pui intr-un castron mai larg, apoi masam bine carnea, sa-si ia aroma condimentelor.

Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il lasam la frigider cel putin 2 ore sau peste noapte.

DSC_0176-001

Sosul de maioneza cu iaurt –  Maioneza de casa am facut-o dintr-un galbenus de ou, amestecat cu 1 lingurita rasa de mustar si 150 ml de ulei, turnat putin cate putin (la inceput cateva picaturi, apoi mai mult). La urma am asezonat cu sare, piper si zeama de la un sfert de lamaie.

Intr-un bol amestecam maioneza cu iaurtul, in cantitati egale sau dupa gust.

DSC_0199
DSC_0126-001

Varza si ceapa rosie le taiem fideluta, iar ceapa verde o taiem rondele. Castravetii ii taiem cubulete si ii lasam la scurs.

DSC_0145
DSC_0172-001

Scoatem carnea din frigider si o lasam 30 de minute la temperatura camerei.

Incingem bine o tigaie-grill, cu focul la maxim, apoi o ungem cu un strop de ulei. Mai intai frigem bucatile din pulpa de pui, 7 – 8 minute la foc iute, intorcandu-le mereu, sa prinda o culoare rumena si sa fie patrunse (ultimele 3 minute focul mai redus).

Scoatem bucatile de carne pe o tava mai mica si daca este posibil, o tinem la cald, in cuptorul setat la 100°C.

DSC_0239

Curatam tigaia-grill, o incingem bine, apoi gatim la fel si pieptul de pui, timpul de frigere fiind de cca 5 minute (la jumatatea timpului focul se mai reduce).

DSC_0231

Punem bucatile rumenite de pui pe un tocator, le taiem fasii subtiri si le amestecam usor.

Montam shawarma  ungem o lipie cu sosul de maioneza si iaurt, presaram deasupra putina ceapa, varza si castraveti murati, apoi bucatile de pui rumenit. Aducem marginile lipiei (stanga-dreapta) in interior 2 – 3 cm si apoi rulam.

DSC_0318-001

Servim shawarma de pui cu cartofi rumeniti la cuptor si-o bere rece…pofta buna!

DSC_0330-003

# # #

4 thoughts

  1. Lacramioara

    24 februarie 2016

    Arată delicios, doar fotografiile îmi provoacă poftă. Chiar azi am sa pregătesc după rețeta ta,fetita mea adoră shaorma.
    Mulțumesc pentru aceasta rețetă!

    Răspunde

    1. Multumesc pentru aprecieri! Reteta este simpla de preparat si delicioasa – pofta mare si sa va traiasca fetita!

      Răspunde

  2. Discutiile din weekend m-au provocat, fotografiile mi-au facut cu ochiul, asa ca am spart gheata cu reteta ta de shawarma. A fost o bucurie! Urmatoarea provocare… pizza! Multumesc, Ionel!

    Răspunde

    1. Cu mare placere, Antonio! Si eu iti multumesc pentru aprecieri, si succes la bucatarit!

      Răspunde

Reply

*