Sheftalia

Posted in PORC

DSC_0142-006

Sheftalia este o mancare traditionala in Cipru — un fel de chiftele invelite in prapur, gatite la gratar sau la cuptor.

Se servesc in pita cipriota sau greceasca, stropite cu zeama de lamaie si servite cu ceapa tocata, patrunjel tocat, rosii si castraveti.

Umplutura se face din carne de porc sau din pulpa de miel, amestecata cu multa ceapa si patrunjel. Eu am facut un mix din carne de porc — 3 sferturi ceafa si 1 sfert spata (pulpa din fata). Totodata am ales sa le gatesc la cuptor alaturi de o coasta de miel.

DSC_0374 (2)-001

 

Ingrediente – Sheftalia (cca 18 bucati, 6 portii)
  • 1 prapur de porc
  • 750 g ceafa de porc, dezosata si curatata de grasimea in exces
  • 250 g spata de porc (pupa din fata), dezosata si degresata
  • 350 g ceapa galbena
  • 2 maini frunze de patrunjel, tocate marunt
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 1/2 lingurita chimion macinat (a nu se confunda cu chimen)
  • 1/2 lingurita boabe de coriandru
  • 2 varfuri de cutit nucsoara rasa
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Servim cu
  • pita greceasca, 6 bucati (reteta aici)
  • 4 – 5 rosii, cca 500 g
  • 3 – 4 castraveti, cca 300 g
  • 2 cepe rosii sau galbene, cca 150 g
  • 2 lamai, taiate in patru
  • 1 mana frunze de patrunjel, tocate marunt
Mod de preparare – Sheftalia

DSC_0142-008

Carnea tocata — este o mare diferenta intre carnea tocata, vidata la caserole sau expusa in vitrine, — si carnea aleasa de noi, bucati intregi, tocata acasa sau in prezenta noastra, la macelarie.

Este indicat sa alegem cea de-a doua varianta, rasplata gasindu-se mereu in reusita preparatelor.

Asadar, carnea taiata bucati mici o trecem prin masina de tocat carne, folosind sita cu gauri mari. Ceapa curatata si spalata o tocam marunt.

DSC_0374

Compozitia de sheftalia — intr-un vas amestecam carnea cu ceapa si frunzele de patrunjel, tocate marunt.

Condimentam cu scortisoara, chimion, boabe de coriandru (pisate intr-un mojar), nucsoara rasa, sare de mare si piper negru proaspat rasnit. Amestecam din nou compozitia de carne, sa-si ia aroma mirodeniilor.

O sa aveti impresia ca este cam multa ceapa, dar credeti-ma — la cuptor se va topi si va da o aroma deosebita carnii!

Acoperim vasul cu folie alimentara si il dam la rece cel putin 2 ore.

DSC_0421

Sheftalia — cca 90 g, fiecare

DSC_0984-001

Prapurul spalat bine in 2 – 3 ape, se lasa cca 30 de minute in apa calduta cu putin otet, apoi se limpezeste si se pune intr-o strecuratoare la scurs.

Intindem prapurul pe masa de lucru si taiem din el patrate (aproximativ) cu latura de 10 – 12 cm. Punem deasupra cate 75 g din compozitia de carne, apoi rulam fiecare sheftalia, astfel incat marginile prapurului sa fie in interior.

Le asezam intr-un singur strat, pe un blat de lemn sau pe 2 platouri, le acoperim cu folie de plastic alimentara, si apoi le dam la frigider, pentru cel putin 2 ore sau peste noapte.

DSC_0973-002

Scoatem platourile cu sheftalia de la rece si le lasam cca 30 de minute la temperatura camerei.

Tapetam o tava cu hartie de copt — asezam bucatile de sheftalia, stropim cu putin ulei de masline, apoi asezonam cu sare si piper. De preferat, este sa gatim in 2 tavi mai mici sau in 2 transe (in general, daca gatim cantitati mari intr-o singura tava, carnea va lasa multa zeama)

Introducem tava in cuptorul cu ventilatie, preincalzit la 200ºC pentru 10 minute, apoi reducem temperatura la 190ºC si gatim inca cca 30 de minute (in ultimele 15 minute intoarcem bucatile de sheftalia) — gatite astfel, vor fi rumene si suculente.

Se gatesc bine si la cuptorul static — la 220ºC, primele 10 minute, si apoi la 200ºC, urmatoarele 30 – 35 de minute. Daca se rumenesc prea tare in timpul coacerii, acoperim cu o bucata de hartie de copt.

In general, cipriotii gatesc shetalia pe gratar de carbuni, infipte in bete metalice de frigarui sau pe un gratar clasic. Atentie ! — prapurul se poate arde pe gratarul foarte incins.

La inceput se lasa deasupra jarului incins 4 – 5 minute, pe ambele parti — apoi se ridica gratarul mai sus (se mai reduce temperatura), si se gatesc inca aproximativ 15 minute sau pana ce sunt bine patrunse si frumos rumenite.

DSC_0414 (2)-003DSC_0421 (2)-006DSC_0546-001

Rosiile si castravetii le taiem cubulete, iar ceapa rosie si frunzele de patrunjel le tocam. Lamaile le taiem sferturi.

Dupa ce-am scos tava cu sheftalia din cuptor, o acoperim cu hartie de copt si lasam carnea sa se odihneasca cca 10 minute. Intre timp incalzim usor bucatile de pita, apoi le punem pe sheftalia.

DSC_0006

Sheftalia se serveste in pita calda, cu patrunjel, ceapa, rosii si castraveti. Stoarcem lamaie deasupra si servim imediat. Pofta buna!

DSC_0142-008

# #

One thought

  1. Magna cum laude!

    Răspunde

Reply

*