Sos cu lamaie si ulei

Posted by on aug. 28, 2017

Un sos apetisant, mereu prezent în bucate, alături de ierburi aromatice și mirodenii — cum s-ar spune, este bun la toate, cu pește gătit pe grătar sau la cuptor, cu legume, carne de pui sau de porc ori la diferite salate.

Ingrediente — Sos de lamaie cu ulei (cca 250 ml)
  • 50 ml zeamă de lămâie — zeama de la 1 lămâie mare
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin, de calitate bună
  • 100 ml ulei de floarea soarelui, de calitate bună sau ulei de arahide
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon simplu
  • 1/4 linguriță sare marină grunjoasă, zdrobită ușor în mojar
  • 1 vârf de linguriță piper alb sau negru, proaspăt zdrobit
Preparare — Sos de lamaie cu ulei

Pune toate ingredientele într-o sticluță sau într-un borcan cu capac curat — după preferințe, poți crește cantitatea de ulei de măsline la 150 ml, reducând uleiul de floarea soarelui la 50 ml.

Înfiletează bine capacul și agită sticla sau borcanul timp de câteva secunde, până se emulsionează toate ingredientele — va rezulta un sos aromat și delicat.

Sosul se poate păstra mult timp la frigider, cu condiția să nu conțină ierburi aromatice proaspete sau usturoi crud. Agită bine înainte de fiecare folosire.

Pentru un sos mai picant, poți adăuga încă 1 linguriță de muștar Dijon sau englezesc.

Mirodeniile zdrobite într-un mojar dau o aroma orientală sosului — semințe de chimion, boabe de coriandru, boabe de piper negru sau alb.

Uneori folosesc plante aromatice uscate — oregano, cimbru, semințe de fenicul sau anason.

Pentru arome mediteraneene, asezonez sosul de lămâie cu diferite ierburi aromatice proaspete, tocate — cam 2 linguri la 250 ml de sos (pătrunjel, codițe de ceapă verde, rozmarin, oregano, busuioc, hațmațuchi), usturoi zdrobit sau ardei iute tocat. Pentru prospețime adăugă-le cu câteva minute înainte de servire.

# #

Reply

*