Sos cu lamaie si ulei

Posted on aug. 28, 2017 in SOSURI - DRESSING

Un sos apetisant, mereu prezent în bucate, alături de ierburi aromatice și mirodenii — cum s-ar spune, este bun la toate, cu pește gătit pe grătar sau la cuptor, cu legume, carne de pui sau de porc ori la diferite salate.

Ingrediente — Sos de lamaie cu ulei (cca 250 ml)
  • 50 ml zeamă de lămâie — aproximativ zeama de la 1 lămâie medie
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin, de calitate bună
  • 100 ml ulei de floarea soarelui, de calitate bună sau ulei de arahide
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon simplu
  • 1/4 linguriță sare marină grunjoasă, zdrobită ușor în mojar
  • 1 vârf de linguriță piper alb sau negru, proaspăt măcinat
Preparare — Sos de lamaie cu ulei

Punem toate ingredientele într-o sticluță sau într-un borcan cu capac curat — după preferințe, putem crește cantitatea de ulei de măsline la 150 ml, reducând uleiul de floarea soarelui la 50 ml.

Înfiletăm bine capacul și agităm sticla/borcanul timp de câteva secunde,  până se emulsionează toate ingredientele — va rezulta un sos aromat și delicat.

Sosul se poate păstra mult timp la frigider, cu condiția să nu conțină ierburi aromatice proaspete sau usturoi crud. Agităm bine înainte de fiecare folosire.

Pentru un sos mai picant, putem adăuga încă 1/2 linguriță de muștar Dijon simplu plus 1 – 2 linguri de muștar Dijon cu boabe întregi — sau putem combina cu un muștar iute, ca cel englezesc.

Mirodeniile zdrobite într-un mojar dau o aroma orientală sosului — semințe de chimion, boabe de coriandru, boabe de piper negru sau alb.

Uneori folosesc plante aromatice uscate — oregano, cimbru, semințe de fenicul sau anason.

Pentru arome mediteraneene, asezonez sosul de lămâie cu diferite ierburi aromatice proaspete, tocate — cam 2 linguri la 250 ml de sos (pătrunjel, codițe de ceapă verde, rozmarin, oregano, hațmațuchi), usturoi zdrobit sau ardei iute tocat — pentru prospețime le vom adăuga cu câteva minute înainte de servire.

# #

Reply

*