Sos de pizza

Posted by on feb. 23, 2016

Gustul autentic al sosului de pizza, mereu îl vom găsi în simplitatea preparării lui.

Sosul se gătește repede și este foarte practic la multe preparate — pizza, paste, pește, chiftele, mâncăruri cu legume și carne, etc. De asemenea, se poate face și cu rosii proaspete, dar roșiile la conservă, de bună calitate, oferă totuși o garanție, referindu-mă la soiul de roșii.

DSC_0818
Ingrediente – Sos de pizza
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 – 2 căței de usturoi, curățați și tăiați felii subțri (sau tocați mărunt)
  • 2 conserve x 400 g roșii întregi decojite, de calitate bună
  • 1 – 2 lingurițe de zahăr (pentru a neutraliza aciditatea din roșii)
  • 1/2 linguriță oregano uscat (opțional)
  • o mână frunze de busuioc proaspăt
  • sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Sos de pizza

În lipsa busuiocului proaspăt, putem folosi 1 linguriță și jumătate de busuioc uscat, adăugat odată cu roșiile.

Încălzim ușor o tigaie sau o cratiță mică cu baza dublă, apoi adăugăm uleiul de măsline și usturoiul asezonat cu o ciupitură de sare. Sotăm 1 – 2 minute la foc minim, adăugând câteva frunze de busuioc la jumătatea timpului — avem grijă să nu se rumenească usturoiul.

Prin această metodă dispare gustul iute al usturoiului, totodată lăsându-și aroma plăcută în uleiul de măsline, care ulterior va fi absorbită de roșii.

În continuare adăugăm roșiile (strivite în mână sau tocate), frunzele de busuioc (chiar și tulpini, pe care le vom scoate ulterior), zahărul și oregano, opțional. Asezonăm cu sare și piper, apoi fierbem sosul de roșii 20 – 25 de minute la foc încet, fără capac.

După preferințe, putem obține o textură mai fină a sosului de pizza, strecurând sosul printr-o sită cu găuri mari sau o una mai fină (presăm pulpa de roșii cu ajutorul unei linguri) — eu nu l-am strecurat, textura pulpei de roșii fiind mai gustoasă pe foaia de pizza.

Sosul se pastrează bine în frigider câteva zile — sau putem să-l porționăm și să-l ținem la congelator 3 – 4 săptămâni.

Servim sosul la pizza, paste, pește sau la diferite mâncăruri cu carne și legume. Poftă bună!

DSC_0818

#

2 thoughts

  1. Isabela

    18 martie 2016

    Am facut aseara acest sos dupa reteta ta si recunosc ca ne-a cucerit pe toti.
    Nu am avut busuioc verde, dar a iesit destul de aromat si cu busuioc uscat.

    Răspunde

  2. Ma bucur ca v-a placut!

    Răspunde

Dă-i un răspuns lui Ianys Anulează răspunsul

*