Sos de usturoi cu rosii coapte

Posted in SOSURI - DRESSING

Sos de usturoi cu roșii coapte la grătar, aromat cu mărar sau pătrunjel proaspăt — un sos apetisant, servit cu pește sau altă carne, gătită la grătar sau preparată rasol.

Blanșăm 2 căpățâni de usturoi (opărim), eliminând astfel gustul puternic — la urmă adăugăm 1 – 2 căței de usturoi cruzi, potrivind astfel gustul caracteristic, înțepător și iute.

Ingrediente – Sos de usturoi cu rosii coapte
  • 2 căpătâni mari de usturoi, cca 180 g
  • 500 g roșii cherry sau prunișoare
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • câteva fire de mărar sau pătrunjel, tocate mărunt
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie (opțional)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare – Sos de usturoi cu rosii coapte

Punem pe foc o cratița mică cu cca jumătate de litru de apă — când dă în clocot adăugăm cățeii de usturoi în coajă (păstrăm 2 căței de usturoi pe care îi vom folosi la urmă).

Dăm focul la mare, opărim usturoiul 2 minute, apoi îl scurgem și-l trecem sub jet de apă rece — repetăm procesul, de data aceasta lăsându-l la fiert 3 minute. Răcim cățeii de usturoi în apă rece, apoi îi curățam de coajă.

Roșiile spălate și uscate, le coacem pe tigaia gril, în două tranșe, cca 5 minute, la foc vioi — dacă avem pregătit un grătar cu jar de lemn ori cărbuni, pentru un pește sau altă carne, atunci avem ocazia să coacem roșiile pe acesta — o altă metodă poate fi grătarul cuptorului.

Punem roșiile coapte și usturoiul într-un mini tocător electric. Mixăm câteva secunde, adăugăm 1 lingură de ulei, apoi mixăm din nou, până ce obținem textura dorită.

În continuare punem uleiul rămas, sare și piper, apoi amestecăm cu o lingură — acum vom adăuga 1 – 2 căței de usturoi cruzi, zdrobiți, potrivind astfel gustul înțepător și iute, caracteristic usturoiului. Dacă vă place, puneți și câțiva stropi de lămâie.

La urmă, dăm o aromă sosului cu puțin mărar sau pătrunjel proaspăt — servim sosul de usturoi cu pește sau altă carne, gătită la grătar sau preparată rasol. Poftă bună!

# # #

Reply

*