Sos de usturoi cu rosii coapte

Posted on oct. 4, 2017 in SOSURI - DRESSING

Sos de usturoi cu roșii coapte la grătar, aromat cu mărar sau pătrunjel proaspăt — un sos apetisant, servit cu pește, legume sau altă carne, gătită la grătar sau preparată rasol.

Blanșează 2 căpățâni de usturoi (opărește), eliminând astfel gustul puternic — la urmă adăugă 1 – 2 căței de usturoi cruzi, potrivind astfel gustul caracteristic, înțepător și iute.

Ingrediente

  • 2 căpătâni mari de usturoi, cca 180 g
  • 500 g roșii cherry sau prunișoare, spălate și uscate bine
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • câteva fire de mărar sau pătrunjel, tocate mărunt
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie (opțional)
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pune pe foc o cratiță mică cu cca jumătate de litru de apă — când dă în clocot adăugă cățeii de usturoi în coajă (păstrează 2 căței de usturoi pe care îi vei folosi la urmă).

Dă focul la mare, opărește usturoiul 2 minute. Scurge apa și pune usturoiul sub jet de apă rece — repetă procesul. Răcește cățeii de usturoi în apă rece, apoi curăță-i de coajă.

Coace roșiile pe tigaia gril, în două tranșe, cca 5 minute, la foc vioi — dacă ai pregătit un grătar cu jar de lemn ori cărbuni, pentru un pește sau altă carne, atunci ai ocazia să coci roșiile pe acesta — o altă metodă poate fi grătarul cuptorului.

Pune roșiile coapte și usturoiul într-un mini tocător electric. Mixează câteva secunde, apoi adăugă 1 lingură de ulei. Mixează din nou, până ce obții textura dorită.

În continuare pune uleiul rămas, sare și piper, apoi amestecă. Acum vei adăuga 1 – 2 căței de usturoi cruzi, zdrobiți, potrivind astfel gustul caracteristic usturoiului. Dacă îțî place, pune și câțiva stropi de suc de lămâie.

La urmă, asezonează sosul cu puțin mărar sau pătrunjel proaspăt — servește sosul de usturoi cu pește sau altă carne, gătită la grătar sau preparată rasol. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# # #

Reply

*