Souvlaki de pui

Posted on mai 12, 2017 in PUI

Souvlaki, spiritul bucătăriei grecești, ce reunește mereu la masă familia și prietenii — frigăruile tradiționale la greci și ciprioți, se fac din carne de pui, porc și uneori pește, în special peștele-spadă.

Pieptul de pui se marinează cu ulei de măsline, zeamă de lămâie și oregano. Uneori folosesc carnea din pulpa superioară de pui, sau chiar o combinație între cele două.

Ingrediente – Souvlaki de pui (4 persoane)
  • 600 g piept de pui sau pulpe superioare, dezosate și fără pielițe
  • 1 linguriță și jumătate oregano uscat
  • 1/2 linguriță boia dulce de ardei
  • 1/4 linguriță curcuma (turmeric)
  • 1 – 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • zeama de la 1/2 lămâie mica, cca 20 ml
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Servim cu
  • pita grecească (reteta aici) sau pita cipriotă — 4 bucăți
  • 3  roșii medii, tăiate cubulețe
  • 1 ceapă medie, galbenă sau roșie, curățată și tocată nu prea mărunt
  • 2 castraveți, tăiați cubulețe
  • 1 mână mică de frunze de pătrunjel, tocate nu prea mărunt
  • 1 lămâie, tăiată în patru
  • sos tzantziki (reteta aici)
Mod de preparare – Souvlaki de pui

Mai întâi tăiem pieptul de pui cuburi de cca 3 cm.

Într-un bol mai larg punem carnea de pui, apoi condimentăm cu boia de ardei dulce, 1 linguriță oregano, curcuma, usturoi, sare și piper — adăugăm uleiul de măsline și zeama de lămâie, apoi masăm bine carnea, să-și ia aromele.

Punem cuburile de pui pe țepușele de inox, presându-le bine și lăsând 2 – 3 cm liberi pe capete (am folosit 2 țepușe, fiind destul de mari) — dacă folosim de lemn (4 – 5 bețe), va trebui să le ținem cca 30 de minute în apă (să nu se ardă pe grătar).

Învelim frigăruile cu folie de plastic alimentară, și le lăsăm la rece cca 1 ora, până ce pregătim grătarul cu jar de lemn sau cărbuni.

După ce s-au încins bine cărbunii și nu mai iese fum din ei, îndepărtăm folia de plastic de pe frigărui.

Atașăm frigăruile în dispozitivul special al rotisorului sau le frigem pe un grătar clasic — avem grijă la distanța dintre cărbunii încinși și frigăruile de pui, să nu se usuce.

Frigem carnea de pui la rotisor cam 25 – 30 de minute, pană ce se rumenește puțin și să fie moale la interior — pe grătarul clasic sau pe tigaia grill, le gătim cca 10 minute pe ambele părți. În final presărăm cu 1/2 linguriță oregano.

Scoatem carnea de pe țepușe și o transferăm într-un castron. Stropim cu puțin ulei de măsline, apoi acoperim vasul cu un capac și lăsăm carnea să se odihnească cca 5 minute.

Între timp, încălzim pita pe grătar 1 – 2 minute. Punem pe masă bolurile pregătite în prealabil cu roșii, castraveți, ceapă și pătrunjel tocat (sau putem să le amestecăm pe toate într-un castron), lămâi tăiate și tzantziki.

Strigăm pe toată lumea la masă, apoi ne îngrămădim cu toții, cu mare poftire, la pitele calde — punem în pita câte puțin din frigăruile de pui, și după preferințe, sosul tzantziki, roșii, ceapă, și castraveți — asezonăm cu pătrunjel tocat și zeamă de lămâie.

Servim souvlaki de pui cu bere rece, iar pentru copilași, suc proaspăt de portocale…și niște cartofiori prăjiți, că tare-s buni — poftă bună!

# # #

Reply

*