Spaghetti alla carbonara

Posted by on ian. 30, 2017

Rețeta clasică de carbonara se prepară cu guanciale (falcă de porc), dar mai modern se înlocuieste cu pancetta — piept de porc sărat, condimentat cu ierburi aromatice și uscat prin conservare.

Totodată, pancetta se poate înlocui cu bacon ușor afumat, dar gustul este diferit. Pe lângă carnea ușor rumenită, în sosul carbonara se adaugă gălbenușuri de ou (uneori și ou întreg) și brânză Pecorino Romano sau Parmegiano-Reggiano (parmezan) — de asemenea, piperul negru dă o aromă deosebită pastelor carbonara.

Ingrediente – Spaghetti carbonara (4 portii)
  • 400 g spaghetti din grâu dur (Barilla, Agnesi)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 250 – 300 g pancetta, guanciale (bucată întreaga) sau bacon ușor afumat
  • 2 căței de usturoi
  • 5 gălbenusuri și 1 ou întreg sau 6 gălbenușuri
  • 60 g Parmegiano Reggiano (parmezan) proaspăt ras, plus extra pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare – Spaghetti carbonara

Mai întai îndepărtăm pielea de pe bucata de pancetta sau bacon, apoi tăiem carnea în bucăți mici.

Într-un castron, punem gălbenușurile, oul întreg și parmezanul ras — asezonăm cu piper, apoi amestecăm bine cu furculița. Ținem compozitia de ou deoparte.

Punem o oală cu 3 – 4 litri de apa la fiert — când începe să clocotească punem cca 1 linguriță de sare, apoi adăugăm pastele și le fierbem aldente (după instrucțiunile de pe pachet).

Încălzim ușor o tigaie mai mare, turnăm 2 linguri de ulei de măsline, apoi adăugăm pancetta tăiată bucățele și cățeii de usturoi, lăsați în coajă și striviți ușor cu dosul palmei.

Sotăm 5 – 10 minute, până începe să se rumenească pancetta, să fie ușor crocantă – îndepărtăm usturoiul.

În această etapă de gătit trebuie să ne mișcăm ceva mai repede, iar farfuriile pentru paste trebuie să fie pregătite. După ce au fiert pastele, le strecurăm (nu le spălam cu apă rece) și păstrăm cca 1/2 cană din apa în care au fiert.

Adăugăm pastele fiebinți în tigaie, stropim cu apa de la paste (4 – 5 linguri) Agităm ușor tigaia și amestecăm cu un clește de lemn sau metal — apoi îndepărtăm tigaia de pe foc — căldura reziduală a tigăii va fi suficientă pentru a găti gălbenușurile și în acelasi timp prevenindu-le sa nu devină omletă.

În compoziția de ou cu parmezan putem să adăugăm 1 – 2 linguri de apă calduță de la paste, amestecând repede cu furculița. Turnăm imediat compoziția de ou în tigaie și amestecăm bine, adâugând încă puțină apă de la paste, dacă e nevoie — vom obține un sos cremos, cât să acopere delicat pastele.

Asezonăm cu piper negru, proaspăt râșnit și sare dacă este nevoie.

Montăm pennele carbonara în farfurii calde și presarăm parmezan proaspăt ras — servim imediat. Cu siguranță un pahar de vin alb spumos înviorează atmosfera!  S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*