Spanac cu smantana si parmezan

Posted on apr. 16, 2015 in LEGUME

Îmi place să gătesc spanacul cu usturoi, smântână, nucșoară și oregano. Se poate servi spanacul la diferite fripturi sau ca o gustare caldă, pe felii de pâine rumenite și presărate cu parmezan, proaspăt ras.

Chiar azi după ce am postat această rețetă „am cucerit-o” pe fetița noastră Maria, cu o porție de spanac cremos, servit cu felii de pâine rumenite.

Spanacul înghețat este foarte bun, dar să fie de calitate superioară și cu frunzele întregi.

Ingrediente – Spanac cu smantana (4 portii)
  • 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1/4 linguriță oregano uscat
  • un vârf de linguriță nucsoară
  • 1 linguriță de unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1,8 kg spanac proaspăt sau 1 kg de spanac congelat, cu frunze întregi
  • 150 ml de lapte
  • cca 300 g de smântână fermentată, 20% grăsimi sau smântână dulce
  • 1 lingură rasă de făină albă, cca 20 g, plus 4 – 5 linguri de apă rece
  • 2 linguri de parmezan proaspăt ras, cca 25 g, plus încă puțin pentru servit
  • câțiva stropi de zeamă de lămâie – opțional
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
  • felii de paine rumenite, pentru servit
Mod de preparare – Spanac cu smantana

Într-o tigaie pune spanacul înghețat și lasă-l la foc mic cca 20 minute.

SAM_1576

Dacă ai spanac proaspăt, spală bine frunzele, apoi înăbușește-le în sucul propriu 6 – 7 minute. În altă variantă poți opări spanacul. Îl treci 1 – 2 minute prin apă clocotită, dar își va pierde din vitamine.

Într-o tigaie pune uleiul de măsline, untul, usturoiul, oregano, nucșoara rasa și puțină sare. Lasă totul 1 – 2 minute la foc mic, apoi adaugă spanacul cu sucul propriu, gătit preliminar, congelat sau proaspăt.

SAM_1177

Toarnă laptele și fierbe cca 10 minute. Cu ajutorul unui tel, amestecă smântâna cu făina, apoi încorporează 5 linguri de apă rece. Adaugă acest amestec peste spanac.

Când începe să clocotească, gătește cca 3 minute, la foc vioi. În final presară parmezanul ras și gătește încă 1 – 2 minute. Îndepărtează tigaia de pe foc și opțional stropește cu zeamă de lămâie.

Servește spanacul cremos la diferite fripturi sau cu felii de pâine rumenite, presărate cu parmezan, proaspăt ras. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

#

One thought

  1. Am încercat o. E buna! Felicitările mele!

    Răspunde

Reply

*