Supa braziliana de pui

Posted in SUPE - CIORBE

O supă savuroasă de pui și legume, aromată cu usturoi, smantână și piper alb — se servește cu crutoane de mămăliguță, unse cu usturoi și ulei de măsline.

Sincer, m-a uns la suflet Mădălina noastră dragă, venind în bucătăria mea cu ideea acestei supe, pe care am gătit-o împreună cu mare poftire!…te aștept Madi la o nouă provocare!

Ingrediente – Supa braziliana de pui
  • 2 cepe medii — 150 g
  • 3 morcovi — 300 g
  • rădăcină de țelină — 300 g
  • 3 cartofi — 350 g
  • 500 – 600 g boabe de porumb fierte, la conservă
  • 300 – 400 g mazăre congelată, de calitate bună
  • 2 căpățâni mari de usturoi, cca 180 g
  • 50 g unt, 82% grăsimi
  • 300 – 400 ml smântână maturată
  • zeama de la 1 lămâie mare
  • 1/2 linguriță pudră de curcuma (turmeric)
  • câteva frunze de pătrunjel, pentru ornat
  • crutoane de mămăliguță, pentru servit — găsiți rețeta aici
  • sare de mare și piper alb sau negru, proaspăt râșnit
Pentru supa – baza de pui (cca 2 litri)
  • 800 g – 1 kg carcase de pui (șira spinării cu aripi)
  • 2 piepți de pui cu os și piele, în total cca 1,2 kg
  • 1 ceapă mare — cca 150 g
  • 2 morcovi — cca 200 g
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac — cca 100 g
  • 4 – 5 căței de usturoi, lăsați în coajă și tăiați în două
  • 1 frunză de dafin
  • 1 – 2 rămurele de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță sare de mare și 8 – 10 boabe de piper negru
Mod de preparare – Supa braziliana de pui

Supa – bază de pui — legumele curățate și spălate, le tăiem sferturi. Într-o cratiță mare punem toată carnea de pui, legumele, sarea, mirodeniile și plantele condimentare, apoi adăugăm 2,5 litri de apă rece.

Aducem totul la fierbere, apoi reducem focul la mic — spuma care se formează nu este în mod necesar să o îndepărtăm. Acoperim parțial cratița cu capacul și gătim supa la foc mic, prin fierbere extractivă, 1,5 – 2 ore — după cca 50 de minute, scoatem bucățile de piept și le ținem deoparte acoperite.

Când este gata, strecurăm supa printr-o sită fină, apoi o degresăm (legumele le aruncăm) — ar trebui să avem cca 2 litri de supă (dacă a scăzut mai mult, completăm cu apă).

Așadar, baza de pui este gata, urmează să pregătim legumele — curățăm ceapa, morcovii și țelina, le spălăm, apoi le tăiem bucăți mari. Cartofii curățați și spălați, se taie cuburi mari și se țin separat, în apă rece.

Boabele de porumb le limpezim în apă rece, apoi le ținem într-o strecurătoare. Punem pe foc o cratiță cu cca 1 litru de apă și când dă în clocot, punem puțină sare, apoi adăugăm mazărea — o lăsăm să fiarbă 15 – 20 de minute sau pâna ce se înmoaie.

Usturoiul îl punem pe foc într-o cratiță mică cu cca jumătate de litru de apă — când dă în clocot adăugăm cățeii de usturoi în coajă (păstrăm 2 căței de usturoi pe care îi vom folosi la urmă).

Dăm focul la mare, opărim usturoiul 2 minute, apoi îl scurgem și-l trecem sub jet de apă rece — repetăm procesul, de data aceasta lăsându-l la fiert 3 minute. Cățeii de usturoi se răcesc în apă rece, se curăță de coajă, apoi se zdrobesc și se asezonează cu sare.

Punem din nou cratița cu supa pe foc și când începe să dea în clocot adăugăm morcovii, ceapa și țelina — asezonăm cu sare, acoperim parțial cratița cu capacul, apoi lăsăm totul să fiarba 20 – 25 de minute, la foc mic.

În continuare adăugăm cartofii scurși de apă și lăsăm supa să fiarbă încă 25 – 30 de minute, la foc mic — în ultimele 5 minute adăugăm pudra de curcuma și jumătate din porumb.

Cu ajutorul unui polonic transferăm legumele și lichidul în vasul unui robot de bucătărie — adăugăm piureul de usturoi, apoi pasăm fin amestecul în câteva tranșe, pentru a obține o textură foarte fină. Dacă avem un mixer vertical, atunci pasăm totul direct în cratiță.

Încorporăm smântâna și mazărea, gustăm, apoi asezonăm cu sare și piper — punem supa pe aragaz și când dă în clocot, îndepărtăm imediat cratița de pe foc, după care adăugăm porumbul rămas, pieptul de pui gătit și untul, tăiat cubulețe.

După ce s-a răcorit puțin (cca 10 minute), dăm supei o aromă mai intensă, adăugând zeamă de lămâie și 1 – 2 căței de usturoi cruzi, zdrobiți.

Rumeniți feliile de mămăliguță în momentul servirii și, dacă vă place, dați-le aromă cu 1 cățel de usturoi, tăiat în două.

Montăm supa caldă în farfurii adânci, porționăm pieptul de pui, apoi ornăm cu pătrunjel tocat. Servim cu crutoane de mămăliguță, aromate cu ulei de măsline și usturoi — poftiți la masă!

# # #

Reply

*