Supa de praz

Posted on apr. 20, 2020 in SUPE - CIORBE

O supă delicioasă cu praz, cartofi și smântână. Am folosit ca bază un fond de pui dar este bună și o supă de legume.

Ingrediente – Supă de praz (8 porții)

  • 4 prazi mari, cca 1,250 kg – rezultă cca 800 g de praz curățat cu frunzele albe și verde pal
  • 1 ceapă – 100 g
  • 2 cuburi de unt – 30 g
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 130 ml vin alb sec
  • 4 cartofi mari – 800 g
  • 2 litri supă bază de pui – vezi rețeta aici
  • 1 buchet cu ierburi aromatice – 1 frunză de dafin, câteva fire de pătrunjel, 2 crenguțe de cimbru, câteva frunze de țelină
  • 275 ml smântână dulce LaDorna, 32% grăsimi
  • praz tocat fin, pe lungime și prăjit ușor, pentru ornat – opțional
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Curăță ceapa și toac-o mare, iar prazul tăie-l rondele groase.

Într-o cratiță mare topește untul, apoi adăugă uleiul, ceapa și prazul. Asezonează cu sare. Acoperă cratița cu capacul și călește totul înăbușit, 7 – 8 minute la foc mic spre mediu.

Îndepărtează capacul, toarnă vinul și gătește până ce se evaporă lichidul. Adăugă cartofii, curățați și tăiați cuburi, buchetul cu ierburi aromatice și supa de pui (zeama trebuie să acopere cartofii).

Asezonează cu sare și piper. Lasă supa să fiarbă cca 20 de minute, până când se înmoaie cartofii. La urmă scoate buchetul cu ierburi.

În final, adăugă smântâna și lasă supa să clocotească 1 – 2 minute, la foc mic.

Servește supa fierbinte, ornată opțional cu praz prăjit. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*