Supa de primavara cu cartofi si urzici

Posted on apr. 20, 2020 in SUPE - CIORBE

O supă de primăvară cu legume, urzici, verdeață proaspătă și smântână.

Ingrediente – 8 porții

  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe mari, cca 200 g
  • 3 căței de usturoi, plus 2 fire de usturoi proaspăt, tăiat rondele
  • 1 morcov mare, cca 150 g
  • 100 g de rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
  • 150 g de rădăcină de țelină
  • 1 tijă de țelină Apio, 50 g
  • 1 crenguță de cimbru proaspăt sau uscat și 1 frunză de dafin
  • 1 kg de cartofi albi
  • 150 g de praz curățat
  • 1 pahar de vin alb sec, cca 150 ml, de calitate bună
  • 300 g de urzici proaspete
  • cozile de la 2 fire de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • câteva frunze de sfeclă roșie
  • 300 g de smântână, 20% grăsimi
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-un castron mare, spală bine urzicile cu multă apă rece, amestecându-le cu o lingură de lemn. Limpezește-le în 5 – 6 ape. Pune pe foc o cratiță mică cu cca 800 ml de apă și puțină sare. Când clocotește, adaugă urzicile și lasă-le să fiarbă 40 – 50 de minute, la foc mic — urzicile conțin celuloză, și de aceea trebuie să le fierbi mai mult timp.

Când sunt gata, pune-le într-o strecurătoare. După ce s-au răcit, toacă-le mare și dă-le drumul în apa în care au fiert. Stropește urzicile cu ulei de măsline și ține-le deoparte, acoperite.

Curăță legumele și limpezește-le în apă rece. Ceapa toac-o mare iar usturoiul toacă-l mărunt. Taie morcovul cuburi mici iar rădăcinile de țelină și păstârnac cuburi mari.

Taie prazul și tija de țelină, felii groase, iar cartofii bucăți mari.

Într-o cratiță cu baza groasă, călește ceapa cu ulei și puțină sare, 4 – 5 minute, la foc mic. Pune usturoiul și gătește încă 2 – 3 minute.

Adaugă morcovul, țelina, păstârnacul, crenguța de cimbru și călește totul încă 3 – 4 minute, la foc mic. Asezonează cu sare și piper.

În continuare adaugă tija de țelină și cartofii. Mărește focul, amestecă ușor, apoi pune vinul. După 1 minut toarnă în cratiță 2,5 litri de apă. Când începe să clocotească, pune prazul, frunza de dafin puțină sare. Acoperă cratița parțial cu capacul și fierbe totul cca 25 de minute, la foc mic.

După ce au fiert cartofii, adaugă urzicile cu tot cu zeama în care au fiert și ceapa verde, tăiată rondele. Drege supa cu smântână și las-o pe foc mic, 1 – 2 minute — poți înlocui o parte din smântână cu iaurt natural.

Îndepărtează cratița de pe foc și asezonează supa cu pătrunjel tocat, sare și piper. Dacă îți place, adaugă puțină zeamă de lămâie și câteva frunze de leuștean (nu prea mult, căci va acoperi gustul de urzici).

Montează supa fierbinte în farfurii adânci. Pentru un plus de verde, am ornat cu frunze de sfeclă roșie, tocate mărunt. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*