Supa de pui cu galuste

Posted on iun. 15, 2017 in SUPE - CIORBE

Supă de pui cu găluște, savurată mereu de întreaga familie!

Cele mai pufoase găluște le-am savurat acasă, fiind preparate cu mare drag de soția mea. Rețeta este ușor de făcut, fără albușuri bătute separat, reușita fiind mereu garantată — găluștele sunt pufoase și în același timp au consistență.

Ingrediente – Supă de pui cu găluște (cca 8 porții)

  • spinări de pui cu aripi — cca 1,5 kg
  • 1 piept de pui mare cu os și piele — cca 800 g sau 2 piepți mai mici
  • 3 cepe, curătate și tăiate în jumătăți — 300 g
  • 3 morcovi, curățați și tăiați în două — 300 g
  • 1 rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac, curățate și tăiate sferturi — 200 g
  • 1 rădacină de țelină, curățată și tăiată felii groase — 300 g
  • 1/2 căpătână mică de usturoi, lăsăta în coajă și tăiată în jumătate, pe orizontală
  • 1 – 2 rămurele de cimbru proaspăt sau uscat
  • 1 – 2 frunze de dafin
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru, zdrobite ușor în mojar
  • frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • sare de mare grunjoasă

Pentru galuște

  • 2 ouă (60 g, fiecare) — de preferat de la găini crescute la curte
  • 120 g griș de grâu — nu foarte fin

Mod de preparare

Într-o oală mare punem carcasele de pui, 4 litri de apă rece și 1 linguriță de sare. Aducem totul la fierbere, reducem focul, apoi îndepărtăm spuma care se formează.

Adăugăm pieptul de pui, legumele tăiate, usturoiul, cimbrul, dafinul și piperul zdrobit. Acoperim cratița parțial cu capacul și gătim supa la foc mic, cca 1,5 ore — după 1 oră scoatem pieptul de pui și-l ținem deoparte, acoperit.

Când este gata, strecurăm supa printr-o sită fină, dregem gustul cu sare, apoi o degresăm — rezultă cca 3,5 litri de supă. Legumele le păstrăm separat.

Găluștele din griș — pentru o reușită a preparatului, este important să cântărim exact cantitatea de griș și ouă. Am folosit 2 ouă întregi (120 g) și 120 g de griș — în altă variantă putem folosi 2 ouă întregi, un albuș și 140 g de griș.

Într-un castron, batem ouăle cu furculița, cât să formeze puțină spumă la suprafață. Adăugăm grișul în ploaie, în 3 tranșe, și amestecăm până ce se încorporează bine — lăsăm compoziția să se odihneasca 5 – 10 minute, timp în care grișul va absorbi încet, compoziția de ou, și vom obține consistența dorită.

Între timp, punem supa strecurată pe foc. Când începe să clocotească, luăm de la marginea castronului câte o linguriță de compoziție de griș, apoi o scufundăm în supă, lăsând gălușca să alunece la baza cratiței (umezim lingurița în supă de fiecare dată).

Acoperim oala cu capacul și fierbem găluștele 15 – 20 de minute, la foc mic spre mediu — îndepărtăm supa de pe foc, și-o lăsăm acoperită cca 10 minute.

Montăm găluștele în boluri sau străchini, apoi punem pieptul de pui porționat, puțin morcov, păstârnac și țelină. Turnăm supa și ornăm cu pătrunjel tocat.

După preferințe, servim cu lămâie, piper negru, proaspăt râșnit și ardei iuți. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*