Supa de rosii

Posted by on aug. 6, 2015

Supa de rosii, servita crutoane aromate cu ulei de masline si busuioc proaspat. 

SAM_6168

Ingrediente – Supa de rosii (8-10 portii)
  • 2 morcovi, curatati si taiati rondele groase — 200 g
  • 2 cepe galbene sau rosii, curatate si taiate bucati mari — 200 g
  • 1 – 2 tulpini de telina (Apio), taiata bucati
  • 4 – 5 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
  • 1,5 kg rosii proaspete de gradina
  • 2 conserve x 400 g rosii decojite, de calitate buna, plus 1 lingura de zahar
  • 1 lingura pasta de tomate, de calitate buna
  • 1,5 litri fond de pui sau supa vegetala
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • o mana buna cu frunze proaspete de busuioc
  • 4 linguri ulei de masline
  • sare de mare si piper negru, proaspat macinat
Servim cu
  • crutoane de paine alba sau neagra/orez fiert
  • ulei de masline aromat cu frunze proaspete de busuioc
Mod de preparare – Supa de rosii

SAM_6312-001

Pentru uleiul aromat, tocam marunt cateva frunze de busuioc asezonate cu sare. Intr-un bol amestecam busuiocul cu 4 – 5 linguri de ulei de masline.

Intr-o cratita cu baza dubla, incalzim usor cu 2 linguri de ulei de masline, dupa care punem ceapa, morcovii si 2 catei de usturoi — condimentam cu sare si piper, apoi sotam totul la foc mic, cca 15 minute.

In continuare adaugam rosiile proaspete, taiate in jumatati, cateva frunze de busuioc, plus 2 – 3 rosii lasate intregi cu tot cu coditele verzi (pentru a intensifica aroma). Asezonam cu putina sare, dam focul la tare, sotam 2 – 3 minute, apoi adaugam fondul de pui si tulpinile de telina.

SAM_6116 SAM_6122

Cand incepe sa clocoteasca, reducem focul la mic, acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba 25 – 30 de minute, la foc mic.

Separat, incălzim ușor o tigaie sau o cratiță mică cu baza dublă, apoi adăugăm uleiul de măsline și usturoiul ramas, asezonat cu o ciupitură de sare. Sotăm 1 – 2 minute la foc minim, adăugând câteva frunze de busuioc la jumătatea timpului — avem grijă să nu se rumenească usturoiul.

În continuare adăugăm roșiile (strivite în mână sau tocate), pasta de tomate, busuiocul uscat, frunzele de busuioc si zahărul. Turnam cca 300 ml de apa, apoi asezonăm cu sare și piper.

Fierbem sosul de rosii 20 – 25 de minute, la foc mic, fara capac— asadar, in timp ce fierb legumele in supa, va fi gata si sosul concentrat de rosii.

Indepartam de pe aragaz oala cu supa fierbinte si adaugam cateva frunze de busuioc. Cu ajutorul unui mixer vertical, pasam direct in oala toate legumele (indepartam coditele verzi de la rosii).

In final, adaugam sosul de rosii in oala cu supa mixata si omogenizam bine (nu la mixer). Daca vrem sa fie supa mai subtire adaugam inca 200 ml de apa sau baza de pui.

Am preferat sa gatesc separat pulpa rosiilor decojite, obtinand astfel textura si gustul autentic sosului de rosii, specific bucatariei italiene — daca dorim o textura mai fina, trecem sosul printr-o strecuratoare sau sita.

SAM_6166

Servim supa de rosii rece ori calda, cu orez sau crutoane aromate cu ulei de masline si busuioc proaspat. Pofta buna!

SAM_6155-001

# #

Reply

*