Tarta cu fructe si crema de vanilie

Posted in TARTE CU FRUCTE

DSC_0427-002-e1467060372912

O tarta rece si aromata, cu crema de vanilie si fructe specifice sezonului estival!

In general, prefer fructele de sezon, aroma si dulceata lor fiind adevarate — intrucat am facut tarta in luna iunie (ciresar) am ales ciresele, capsunile, piersicile si caisele.

De asemenea, si-o tarta cu citrice este delicioasa, fiind mai potrivita anotimpului rece.

DSC_0427-004

Ingrediente – Tarta cu fructe si crema de vanilie (cca 8 portii)
  • 125 g unt nesarat, minim 82%, la temperatura camerei
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 ou mare
  • 250 g faina alba
  • 1/4 lingurita sare de mare fina
  • 1 lingura de apa rece de la gheata (daca e necesar)
Pentru umplutura de tarta
  • crema de vanilie (reteta aici)
  • 3 piersici mari, cca 500 g
  • 400 g cirese
  • 350 g capsuni, de preferat mai mici
  • 2-3 caise
  • coaja rasa de la 1 lamaie mica
Mod de preparare – Tarta cu fructe si crema de vanilie

DSC_0492-003

Aluatul de tarta dulce, cca 500 g — forma cu diametrul de 28 cm

Intr-un vas separat, se cerne faina si apoi se amesteca cu sarea.

Cu ajutorul unui mixer electric, batem untul cu zaharul tos si zaharul vanilat, pana ce devine putin cremos.

Adaugam oul usor batut si mixam cateva secunde la viteza mica (oul nu se mixeaza mult, doar atat cat sa se incorporeze in untul cremos).

Cu mixerul setat la viteza minima, incorporam faina in 2 transe, timp de cateva secunde (daca amestecam prea mult, aluatul se intareste). Daca aluatul este prea uscat adaugam 1 lingura de apa de la gheata.

Dupa ce s-a legat putin aluatul, il rasturnam pe masa de lucru, tapetata cu putina faina. Adunam aluatul si il framantam putin, dandu-i forma unei sfere (nu trebuie framantat mult).

DSC_0599-001

Aplatizam usor aluatul, il invelim in folie alimentara si il lasam la frigider 30-40 de minute.

DSC_0602-001

Dupa preferinte, alegem marimea formei — eu am folosit una cu diametrul de 28 cm. Ungem usor forma de tarta cu unt si apoi o tapetam cu putina faina.

Scoatem aluatul din frigider si il framantam foarte usor, cateva secunde. Presaram putina faina pe masa de lucru si apoi intindem cu facaletul o foaie  de cca 3 mm grosime — si cu aprox. 3 cm mai mare decat diametrul tavii.

DSC_0725-001DSC_0751-002

Rulam usor foaia pe facalet si apoi o asternem incet in forma de tarta, apasand bine pe peretii laterali. Eliminam excesul de aluat, trecand cu facaletul  pe marginea formei ori folosind cutitul.

DSC_0757-001 DSC_0759-001 DSC_0760-001 DSC_0768-001DSC_0780-003

Intepam suprafata foii cu o furculita si apoi o acoperim cu un cerc taiat din hartie de copt si boabe de fasole. In felul acesta se apasa aluatul si nu-i da voie sa creasca. Lasam tava la frigider pentru 20-30 de minute (aluatul trebuie sa fie rece cand il dam la cuptor, altfel se va micsora).

DSC_0798-001

Incingem cuptorul la 200ºC. Punem forma de tarta pe o tava de copt si coacem „orb” 5 minute la 200ºC, apoi reducem temperatura la 180 ºC si lasam inca 20 de minute. Scoatem hartia si boabele de fasole si continuam coacerea inca aprox. 10 minute — foaia de tarta sa se rumeneasca putin.

DSC_0820-003

Montam tarta – Piersicile taiate in doua si curatate de samburi le feliem subtire  — ciresele le curatam de samburi — capsunile le lasam intregi — caisele, curatate de samburi, le taiem bucatele impreuna cu 2-3 capsuni.

DSC_0521-001DSC_0665-001

Radem lamaia pe foaia de tarta, punem crema de vanilie (reteta aici) si apoi aranjam fructele, incepand din margine cu un rand de felii de piersici, apoi un rand de capsuni intregi— iarasi cu un rand de felii de piersici — iar la mijloc ciresele impreuna cu bucatelele de caise si capsuni.

Bineinteles, putem crea propriul aranjament, cu fructele preferate. Lasam tarta la rece cel putin 1 ora.

DSC_0430-002

O tarta racoroasa cu multe fructe si crema de vanilie…pofta buna!!!

DSC_0427-001DSC_0436-001

Reply

*