Tocanita de pui cu mamaliguta

Posted in PUI

O mâncare gustoasă de pui cu sos de roșii și mirodenii , servită cu ardei iuți și mămăliguță.

Ingrediente – Tocanita de pui (4 portii)
  • 4 pulpe de pui — sau un mix de pulpe cu aripi, în total cca 1,4 kg
  • 4 – 5 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță cu vârf boia de ardei  dulce
  • 3 cepe mari, cca 350 g, curățate și tocate nu prea mărunt
  • 7 – 8 căței de usturoi mari, curățați și feliați subțire ori tocați mărunt
  • 100 ml vin alb sec
  • 500 – 600 ml suc de roșii
  • 1 conservă x 400 g roșii întregi decojite, de calitate bună
  • 2 – 3 frunze de dafin
  • câteva boabe de ienibahar
  • 1/4 linguriță ienibahar măcinat
  • frunze de pătrunjel, pentru ornat
  • ardei iuți, pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Pentru mamaliga
  • 2 litri de apă
  • 600 g mălai
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 lingură de unt, plus 1 – 2 linguri de parmezan, proaspăt ras (opțional)
Mod de preparare – Tocanita de pui

Tăiem pulpele de pui în 2 sau 3 bucăți, apoi asezonăm cu sare, piper negru, ienibahar măcinat și boia de ardei dulce.

Într-o tigaie mare încălzită ușor cu ulei de măsline, sotăm ceapa 8 – 10 minute, la foc mediu — la jumătatea timpului de gătit punem 5 – 6 căței de usturoi, apoi asezonăm cu sare și piper.

Adăugăm bucățile de carne și le sotăm cca 8 minute, la foc mediu — apoi dăm focul la mare, turnăm vinul și lăsăm să se reducă cca 1 minut.

În continuare adăugăm roșiile tocate, sucul de roșii, 1 linguriță de zahăr brun, cca 250 ml de supă de pui (sau apă), frunzele de dafin, boabele de ienibahar și puțină sare. Fierbem carnea de pui în sosul de roșii, la foc mic, 35 – 40 de minute.

După ce îndepartăm cratița de pe foc, opțional, pentru un gust mai accentuat de usturoi adăugam 1 – 2 căței de usturoi, tăiați felii, după care acoperim tigaia cu capacul.

Punem la fiert apa pentru mămăliguță. Când dă clocot, adăugăm mălaiul în ploaie și amestecăm repede cu un tel. Fierbem 15 – 20 de minute, la foc mic, amestecând la intervale mici de timp (opțional, la urma adăugăm untul și parmezanul ras) — apoi răsturnăm mămăliga într-o farfurie sau pe un blat de lemn.

Servim tocănița de pui cu ardei iute și mămăliguță caldă. S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!

# #

Reply

*