Tort cu frisca, capsuni si coacaze

Posted in TORTURI

Tortul Mariei la 7 anisori!!! Un desert racoritor cu coacaze, capsuni, si pandispan proaspat, insiropat cu aroma de lamaie si vanilie. Aveam la congelator capsuni si coacaze (cumparate proaspete si portionate de sotia mea), asa ca am trecut la treaba, pregatind cu multa drag, tortul fetitei noastre.

SAM_3790

Ingrediente – Tort cu frisca, capsuni si coacaze

SAM_3742

Pandispan
  • 7 oua mari, cca 60 g bucata + un varf de cutit sare fina
  • 210 g zahar
  • 210 g faina alba
frisca — topping de capsuni
  • 500 ml smântână dulce pentru frișcă, grăsimi 30 – 35%,  — pentru umplut tortul, plus inca 300 ml, pentru ornat
  • 600 g capsuni proaspete sau inghetate
  • 3 linguri de zahar, cca 60 g
  • zeama de la un sfert de lamaie
  • 3 linguri de apa (numai pentru capsuni proaspete)
Topping de coacaze
  • 600 g coacaze proaspete sau inghetate
  • 5 linguri zahar tos, cca 100 g
  • zeama de la un sfert de lamaie
  • 2 – 3 linguri de apa (pentru fructe proaspete)
  • 5 g gelatina — granule fine

Sirop

  • 350 – 400 ml apa
  • 100 g zahar, cca 5 linguri
  • 1 lingură esență de vanilie (folosesc de la Coseli)
  • coaja rasa de la 1 lamaie
Mod de preparare – Pandispan  (forma – diametrul 26 cm)

Incalzim cuptorul la 180°C. Separam galbenusurile de albusuri.

Intr-un vas mixam albusurile cu o ciupitura de sare pana ce se intaresc, apoi adaugam zaharul. Continuam sa mixam pana ce obtinem o spuma alba si cremoasa. Adaugam galbenusurile, amestecam usor cu o spaltula de jos in sus, apoi presaram faina cernuta si o incorporam la fel, amestecand de jos in sus si de la mijloc spre margini.

Adaugam compozitia in forma tapetata cu unt si faina dupa care o nivelam usor. Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C cca 35 minute (cand  se desprinde de pe marginea formei, atunci el este copt) — la cuptorul pe ventilatie, coacem primele 5 minute la 170°C, apoi reducem temperatura la 160 °C și coacem incă 25 – 30 de minute.

Lasam blatul de tort sa se racoreasca cateva minute in cuptor, cu usa deschisa, dupa care il scoatem din forma si il punem pe un gratar sau pe un prosop curat de bumbac. Lasam sa se raceasca bine, cateva ore (de preferat este pana a doua zi).

SAM_4198-001 SAM_4207

Crema de frisca si sosul de capsuni

Intr-un castron mare batem cu mixerul 500 g de smantana (sa fie foarte rece), pana ce obținem o frisca pufoasa — pentru ornat, batem smantana separat.

Intr-o tigaie antiaderenta sau o cratita cu baza dubla, punem capsunile intregi, zaharul, 3 linguri de apa si zeama de la 1/4 lamaie — punem tigaia pe aragaz, lasam 1 – 2 minute la foc mic, apoi marim flacara la maxim si gatim capsunile in sosul propriu 2 – 3 minute, amestecand usor cu o spatula de lemn.

SAM_4587 SAM_4596-001

Sirop — Intr-o craticioara punem la incalzit apa cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca dam focul la mic si lasam sa fiarba 5 – 7 minute. Indepartam vasul de pe foc si adaugam esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Lasam siropul sa se raceasca — imi place tortul sa fie bine insiropat, si mereu folosesc cam 400 ml de apa.

Topping de coacaze

Intr-o tigaie antiaderenta punem coacazele, zaharul si 2-3 linguri de apa (daca folosim fructe proaspete). Punem tigaia pe aragaz, dam focul la maxim si gatim sosul de coacaze 4-5 minute, amestecand usor cu o spatula de lemn.

Intr-o tigaie antiaderenta sau o cratita cu baza dubla, punem coacazele, zaharul, 2 – 3 linguri de apa si zeama de la 1/4 lamaie — punem tigaia pe aragaz, lasam 1 – 2 minute la foc mic, apoi marim flacara la maxim si gatim coacazele in sosul propriu 2 – 3 minute, amestecand usor cu o spatula de lemn.

Intr-o canita punem gelatina sa se dizolve in 50 ml apa rece, timp de 10 minute, dupa care o punem pe apa calda (bain-marie) — se va dizolva complet (gelatina trebuie să fie calduta si sa nu depaseasca 60°C. Lasam cateva minute sa se racoreasca.

Dupa ce s-a racit bine sosul de coacaze, il amestecam usor cu gelatina calduta. Tinem la frigider topping-ul, cat timp montam tortul.

Asamblam tortul in forma folosita la pandispan

SAM_3787

Taiem blatul de tort in 3 foi egale. Baza pandispanului, avand suprafata mai dreapta, o vom folosi deasupra.

Insiropam prima foaie, o lasam cca 10 minute la frigider, apoi punem deasupra 1/2 din sosul de capsuni si un strat de frisca (250 g) — asezam a doua foaie, o insiropam si lasam din nou la frigider, cca 10 minute — apoi punem capsunile ramase si deasupra stratul de frisca (250 g).

Insiropăm alaturi a treia foaie, apoi o rasturnam cu grija pe tort (cu baza in sus) — stropim si deasupra cu putin sirop, apoi dam tortul la rece pentru cateva minute.

In continuare nivelam tortul cu frisca ramasa, pe laterale si deasupra lui — am lasat putina frisca pentru ornat cateva floricele, pe marginea tortului. Dam din nou tortul la rece pentru cca 1 ora.

Scoatem topping-ul de la rece — daca e prea gros il punem deasupra unui vas cu apa calduta. Turnam sosul de coacaze pe mijlocul tortului, apoi il intindem usor spre margini. Lasam tortul la rece pentru cateva ore.

SAM_3788

O felie de tort bine insiropata, cu capsuni, frisca si topping de coacaze. Pofta buna!

# #

2 thoughts

  1. Popa Doina

    10 februarie 2016

    Sa va traiasca fetita ! Sa va aduca multe bucurii !
    Urmaresc cu multa atentie tot ceea ce preparati !
    FELICITARI !!!!!

    Toate cele bune intregii familii !

    Doina Popa, fosta colega cu Eliza, scumpa dumneavoastra sotie !

    Răspunde

    1. Multumim frumos! Multa sanatate si familiei dumneavoastra!

      Răspunde

Reply

*