Tort de capsuni cu zmeura si crema de iaurt

Posted in TORTURI

SAM_4663-003

Un tort bogat in capsuni si zmeura, pandispan pufos, aromat cu sirop de lamaie si vanilie, crema de frisca cu iaurt si-un parfum de menta proaspata. Am personalizat cu multa pasiune acest „desert fermecator” incercand sa dau o nota cat mai naturala tortului.

Capsunile proaspete le-am folosit din belsug, atat in crema de iaurt cat si la ornat. Pentru topping-uri, zmeura si capsunile proaspete le-am gatit cateva minute, cat sa-si dezvolte aromele.

SAM_4702-002

Ingrediente – Tort de capsuni cu zmeura si crema de iaurt
Pandispan
  • 7 oua mari, cca 60 g bucata + un varf de cutit sare fina
  • 210 g zahar
  • 210 g faina alba
Topping capsuni si zmeura
  • 1,1 kg capsuni proaspete (de preferinta mai mici)
  • 6 linguri de apa (numai pentru fructe proaspete)
  • 1/2 lamaie, taiata in doua
  • 500 g zmeura proaspata
  • 6 linguri zahar, cca 120 g
  • 5 g gelatina — granule fine
Frisca — Crema de iaurt cu frisca
  • 400 ml smantana dulce pentru frisca, grasimi 30 – 35%, plus inca 250 – 300 ml, pentru ornat tortul
  • 350 g iaurt grecesc sau alt iaurt cremos
  • 2 – 3 linguri zahar pudra, cca 50 g
  • cateva frunze de menta proaspata, pentru ornat

Sirop

  • 350 – 400 ml apa
  • 100 g zahar, cca 5 linguri
  • 1 lingură esență de vanilie (folosesc de la Coseli)
  • coaja rasa de la 1 lamaie
Mod de peparare – Tort de capsuni cu zmeura si crema de iaurt

Pandispan (forma – diametrul 26 cm )

Incalzim cuptorul la 180°C. Separam galbenusurile de albusuri.

Intr-un vas mixam albusurile cu o ciupitura de sare pana ce se intaresc, apoi adaugam zaharul. Continuam sa mixam pana ce obtinem o spuma alba si cremoasa. Adaugam galbenusurile, amestecam usor cu o spaltula de jos in sus, apoi presaram faina cernuta si o incorporam la fel, amestecand de jos in sus si de la mijloc spre margini.

Adaugam compozitia in forma tapetata cu unt si faina dupa care o nivelam usor. Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C cca 35 minute (cand  se desprinde de pe marginea formei, atunci el este copt) — la cuptorul pe ventilatie, coacem primele 5 minute la 170°C, apoi reducem temperatura la 160 °C și coacem incă 25 – 30 de minute.

Lasam blatul de tort sa se racoreasca cateva minute in cuptor, cu usa deschisa, dupa care il scoatem din forma si il punem pe un gratar sau pe un prosop curat de bumbac. Lasam sa se raceasca bine, cateva ore (de preferat este pana a doua zi).

SAM_4198-001SAM_4207

Crema de iaurt

Intr-un castron amestecam usor iaurtul rece cu zaharul pudra.

Intr-un castron mare batem cu mixerul 400 g de smantana (sa fie foarte rece), pana ce obținem o frisca pufoasa. Incorporam iaurtul indulcit si amestecam usor cu spatula. Tinem crema la frigider.

Pentru ornat, batem smantana separat, si-o tinem la rece.

Sirop  Intr-o craticioara punem la incalzit apa cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca dam focul la mic si lasam sa fiarba 5 – 7 minute. Indepartam vasul de pe foc si adaugam esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Lasam siropul sa se raceasca — imi place tortul sa fie bine insiropat, si mereu folosesc cam 400 ml de apa.

Topping de capsuni si zmeura

Intr-o tigaie antiaderenta sau o cratita cu baza dubla, punem 500 g de capsuni intregi, 3 linguri de zahar, 3 linguri de apa si zeama de la 1/4 lamaie — punem tigaia pe aragaz, lasam 1 – 2 minute la foc mic, apoi marim flacara la maxim si gatim capsunile in sosul propriu 2 – 3 minute, amestecand usor cu o spatula de lemn.

SAM_4587SAM_4596-001

Procedam la fel si cu sosul de zmeura, adaugand aceleasi cantitati de zahar, apa si zeama de lamaie. Daca avem fructe congelate nu punem deloc apa. Lasam ambele sosuri sa se raceasca la frigider.

10940443_874304832622009_7953013902353993264_n

Intr-o canita punem gelatina sa se dizolve in 50 ml apa rece, timp de 10 minute, dupa care o punem pe apa calda (bain-marie) — se va dizolva complet (gelatina trebuie să fie calduta si sa nu depaseasca 60°C. Lasam cateva minute sa se racoreasca.

Dupa ce s-au racit sosurile de fructe, amestecam usor topping-ul de capsuni cu 1/3 din topping-ul de zmeura si gelatina calduta. Tinem la frigider topping-ul de fructe, pana ce se ingroasa putin (il vom turna deasupra tortului).

Punem deoparte 2/3 din sosul de zmeura ramas, pe care il vom folosi la umplut foile de tort, impreuna cu 250 g de capsuni proaspete, taiate in jumatate.

Asamblam tortul in forma folosita la pandispan

Taiem blatul de tort in 3 foi egale. Baza pandispanului, avand suprafata mai dreapta, o vom folosi deasupra.

Insiropam prima foaie, o lasam cca 10 minute la frigider, apoi punem deasupra jumatate din sosul de zmeura si un strat de crema cu frisca si iaurt (1/2 din cantitate) — asezam deasupra capsunile proaspete, taiate in jumatate (cca 125 g). Le apasam usor, sa intre in crema de iaurt.

SAM_4609SAM_4606

Asezam a doua foaie, o insiropam si lasam din nou la frigider, cca 10 minute — apoi punem topping-ul de zmeura ramas si deasupra stratul de crema cu frisca si iaurt.

Insiropăm alaturi a treia foaie, apoi o rasturnam cu grija pe tort (cu baza in sus) — stropim si deasupra cu putin sirop, apoi dam tortul la rece pentru cateva minute.

In continuare nivelam tortul cu frisca ramasa, pe laterale si deasupra lui — am lasat putina frisca pentru ornat cateva floricele, pe marginea tortului. Dam din nou tortul la rece pentru cca 1 ora.

Scoatem topping-ul de la rece — daca e prea gros il punem deasupra unui vas cu apa calduta. Turnam topping-ul de capsuni pe mijlocul tortului, apoi il intindem usor spre margini. Lasam tortul la rece pentru cateva ore.

Dupa cateva ore, topping-ul de fructe va fi intarit — ornam tortul cu capsuni proaspete, deasupra si la baza lui (am folosit cca 350 g).

SAM_4663-003

SAM_4744

O felie de tort racoroasa, plina de capsuni si zmeura, parfumata cu menta proaspata — pofta buna!

# #

One thought

  1. Arata bine….cred ca o sa-l incerc

    Răspunde

Reply

*