Tort de mere cu smochine si sirop de roscove

Posted on mai 20, 2015 in PRAJITURI & TORTURI

SAM_3494-001-e1455023592224-001

Un desert delicios si racoros!!! Tort cu mere caramelizate, dulceata de smochine si sirop de roscove.Imi place sa prepar torturi cu fructe, cu creme usoare, originalitatea gustului gasindu-si loc mereu in simplitate.

Siropul de roscove (carob syrop) da o nota eleganta si un gust divin merelor caramelizate si pandispanului pufos, alaturi de dulceata de smochine — totodata, dulceturile de visine si cirese sunt delicioase.

SAM_3486-001
Ingrediente – Tort de mere cu smochine si sirop de roscove
  • 6 mere golden, cca 1,2 kg
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 3 lingurite de unt
  • dulceata de smochine intregi sau bucati (gem de prune/dulceata de cirese, visine, etc)
  • 7 – 8 linguri de zahar, cca 150 g — pentru caramelizat
  • cca 50 ml sirop de roscove (carob syrop), pentru ornat
Pandispan
  • 5 oua mari, cca 60 g bucata, plus un varf de cutit sare fina
  • 125 g zahar
  • 125 g faina alba
Mod de preparare – Tort de mere cu smochine si sirop de roscove

Curatam merele de coaja si le scoatem cotoarele, astfel incat sa ramana intregi, apoi le stropim cu zeama de lamaie.

Intr-o cratita de inox sau un ceaun cu baza groasa, caramelizam zaharul la foc incet. Lasam zaharul sa se topeasca, amestecand cu o lingura de inox, pana ce capata o culoare auriu-maronie. Atentie sa nu ardem zaharul, pentru ca va deveni amarui.

Turnam zaharul caramelizat in forma, si-o inclinam astfel incat sa ungem si peretii vasului. Asezam merele in forma, adaugam bucatele de unt pe ele, si apoi le coacem in cuptorul preincalzit la 190° C timp de  35 – 40 de minute.

Cand merele sunt aproape moi incepem sa facem pandispanul. Separam galbenusurile de albusuri.

Intr-un vas mixam albusurile cu o ciupitura de sare, pana ce se intaresc, apoi adaugam zaharul. Continuam sa mixam pana ce obtinem o spuma alba si cremoasa — adaugam galbenusurile, amestecam usor cu o spatula de jos in sus, apoi presaram faina cernuta, si-o incorporam la fel, amestecand de jos in sus si de la mijloc spre margini.

Scoatem vasul cu merele din cuptor, punem cate putina dulceata in scobitura lor, apoi adaugam compozitia de pandispan peste ele. Daca avem fructe intregi din dulceata, punem cateva si printre mere.

Introducem din nou vasul in cuptor si coacem tortul de mere 30 – 35 minute la 180°C — cand pandispanul se desprinde de pe marginea formei, atunci este copt.

Scoatem tortul cu mere din cuptor, il lasam 4 – 5 minute sa se racoreasca, apoi il rasturnam pe un platou. Stropim deasupra cu sirop de roscove.

SAM_3435

Tortul cu mere se serveste rece, de preferinta a doua zi, pentru a lasa aromele si siropul din mere sa intre in blatul de tort. Dupa preferinte, putem orna tortul cu frisca. Eu am pus ca dressing, sirop de roscove (carob syrop). Pofta buna!

SAM_3494-001

#

Reply

*