Varza murata calita cu bacon si carnati afumati

Posted on mai 29, 2017 in PORC

O mâncare apetisantă, potrivită sezonului rece!

Am pregătit varza murată cu preparate traditionale de casă — bacon, cârnați afumați, facându-și loc la masă și o friptură din fleică de porc.

Ingrediente – Varza murata calita cu bacon si carnati afumati (6 – 8 persoane)
  • 2 verze murate, scurse bine — cca 2,5 kg
  • 1 ceapă roșie, curățată și tocată mărunt, cca 100 g
  • 4 cârnați de casă afumați (rețeta aici)
  • 250 g bacon afumat de casă (rețeta aici)
  • 750 g fleică de porc cu șoric, (nu prea grasă), tăiată felii subțiri
  • 1 cățel de usturoi, curățat și zdrobit ușor cu lama cuțitului
  • 1/2 linguriță semințe de fenicul
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 100 ml vin alb demisec
  • 4 frunze de dafin și câteva boabe de piper negru
  • 7 – 8 linguri de ulei de măsline, plus încă puțin pentru sotat carnea
  • chifle negre (rețeta aici) sau mămăliguță caldă, pentru servit
  • sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mod de preparare – Varza calita cu bacon si carnati afumati

Mai întâi tăiem verzele murate în două, apoi le scurgem bine de zeamă — le punem la desărat în apă rece, cca 30 de minute sau 1 oră (depinde cât sunt de sărate).

Scurgem bine varza de apă, apoi o tocăm fideluță.

Punem la încălzit un ceaun sau o cratiță cu baza groasă, adăugăm uleiul și ceapa tocată, apoi asezonăm cu sare și piper — sotăm 7 – 8 minute la foc mic, după care adăugăm varza tocată, câteva boabe de piper, 2 frunze de dafin și 1/2 linguriță de cimbru.

Dăm focul la mare și amestecăm frecvent. Când începe să fiarbă, reducem focul la mic, apoi acoperim cratița parțial cu capacul — lăsăm varza să scadă cca 1 oră, adăugănd puțină apă dacă e nevoie.

Condimentăm fleicile de porc cu sare și piper. Într-o tigaie încingem 2 linguri de ulei de masline, apoi rumenim ușor carnea pe ambele părți, 7 – 8 minute la foc mediu spre mare — ultimele 2 – 3 minute adăugăm semințele de fenicul, frunzele de dafin, usturoiul și 1/2 linguriță de cimbru.

În continuare turnăm vinul și lăsăm să scadă complet — punem puțină supă de pui (reteta aici) sau apă călduță, cca 50 ml. Acoperim tigaia cu capacul și înăbușim carnea cca 45 de minute, la foc minim — când scade lichidul, mai adăugăm puțină supă.

Spre final verificăm carnea dacă e moale, apoi lăsăm sucurile din tigaie să scadă, rumenind ușor fleicile pe ambele părți. Lăsăm carnea să se odihnească, acoperită.

Afumăturile le porționăm după preferințe — baconul afumat l-am tăiat felii subțiri, iar cârnații bucăți mici și o parte mari. I-am pus împreună într-o tavă mică, stropiți cu ulei de măsline, apoi i-am lăsat în cuptorul încins, câteva minute.

Acoperim tava și-o ținem deoparte.

După circa 1 ora, varza ar trebui să fie aproape fiartă și scăzută — o transferăm într-un vas ceramic termorezistent, iar deasupra scurgem grăsimea și sucurile lăsate de friptură și afumături.

Punem varza în cuptorul preîncălzit la 180°C, cca 40 de minute sau până se rumenește frumos — în ultimele 10 – 15 minute adăugăm preparatele de carne (dacă vă plac mai rumenite).

Servim varza călită cu friptură din fleică de porc, bacon, cârnați afumați și chifle proaspete de casă ori mămăliguță caldă. Poftă bună!

# # #

Reply

*