Vinete cu sos de rosii, busuioc proaspat si branza feta

Posted in LEGUME

DSC_0131-002

Vinete gatite in sos de rosii, cu usturoi, busuioc proaspat si oregano — servite cu branza feta si felii de paine taraneasca, rumenite in cuptor.

DSC_0131-003

Ingrediente – Vinete cu sos de rosii, busuioc si branza feta (4 portii)
  • 1 kg vinete, de preferat mai subtiri
  • 4 – 5 catei de usturoi, curatati si feliati subtire, plus inca 2 – 3 intregi, lasati in coaja
  • 1 ceapa rosie mica, curatata si tocata marunt
  • 1 conserva x 400 g rosii intregi decojite
  • cateva crengute de busuioc proaspat
  • 1/4 lingurita busuioc uscat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita zahar
  • ulei de masline, cca 80 ml
  • 200 g branza feta, taiata cubulete, pentru servit
  • o paine taraneasca, taiata felii si rumenita in cuptor, pentru servit
  • sare de mare si piper negru, proaspat rasnit
Mod de preparare – Vinete cu sos de rosii, busuioc si branza feta

DSC_0018-001

Mai intai taiem vinetele in bucati de cca 4 cm, apoi le punem intr-o strecuratoare, presarate cu 1 lingurita de sare. Punem deasupra o farfurie si o greutate, pentru a presa vinetele.

Se lasa timp de 30 de minute, apoi se clatesc bine sub jetul de apa rece si se usuca pe prosoape de bucatarie.

Prin aceasta metoda, se extrage apa din vinete, si ulterior cand le vom sota, vor absorbi mai putin ulei.

DSC_0003

Incalzim usor o cratita mica cu baza groasa, adaugam 2 linguri cu ulei de masline si ceapa tocata asezonata cu sare. Sotam 2 minute, apoi adaugam usturoiul, taiat felii subtiri — gatim inca 3 minute, apoi adaugam rosiile, strivite in mana sau tocate.

Condimentam cu sare, piper, 1/2 lingurita oregano uscat, un sfert de lingurita busuioc uscat si o lingurita cu zahar. Fierbem sosul 5 minute la foc mic, il dam deoparte si adaugam cateva frunze proaspete de busuioc.

Intr-o tigaie incinsa, adaugam 3 – 4 linguri de ulei si apoi sotam jumatate din vinete, cca 3 minute la foc vioi, sa prinda culoare pe toate laturile. Procedam la fel si cu vinetele ramase.

DSC_1007-001

Intr-o tigaie antiaderenta cu diametrul de cca 28 cm, turnam jumatate din sosul de rosii, asezam vinetele intr-un singur strat, cu miezul in jos, dupa care turnam sosul de rosii ramas.

Punem deasupra cateva frunzulite de busuioc proaspat cu tot cu tulpini si cateii de usturoi intregi, lasati in coaja si zdrobiti usor cu lama cutitului.

DSC_0024-001DSC_0039-001DSC_0059

Punem tigaia la foc mic (in asta consta reusita preparatului) — adaugam 2 – 3 linguri de apa si gatim timp de 30 de minute. La fiecare 5 – 7 minute scuturam usor vasul — nu se amesteca cu lingura — se vor inabusi in sosul de rosii aromat si in acelasi timp se vor rumeni frumos.

Dupa 30 de minute, verificam vinetele, avand grija sa nu se arda la baza — daca e nevoie, mai adaugam 1 – 2 linguri de apa. Continuam sa gatim la foc mic inca aproximativ 30 de minute, scuturand usor tigaia la intervale mici de timp.

In alta varianta, in ultimele 30 de minute de gatit, putem transfera vinetele intr-un vas de cuptor, aranjandu-le cu grija, cu miezul in sus. Le coacem in cuptorul preincalzit la 170 °C. Se vor rumeni frumos deasupra iar la interior vor fi moi si pline de arome.

Cand sunt gata (daca le-am gatit numai pe aragaz, le intoarcem usor cu o lingura) si presaram deasupra branza feta, taiata cubulete.

Stropim cu putin ulei de masline si asezonam cu piper negru si oregano uscat. Ornam cu frunze proaspete de busuioc.

DSC_0017-002DSC_0015-001

O mancare de vinete gustoasa, fiind servita ca o gustare calda, cu felii de paine rumenite in cuptor sau servita la diferite fripturi, de vanat de porc, etc. Pofta buna!

#

Reply

*