Aluat de pizza

Posted by on mai 25, 2017

Aluatul clasic de pizza nu are secrete în ceea ce privesc ingredientele, doar puțină răbdare și dorința de a savura o pizza adevărată la tine acasă!

Este important este să facem un aluat cât mai moale și în același timp usor elastic, frământat cu podul palmelor, prin întindere și împăturire, timp de 7 – 8 minute.

Ingrediente – Aluat de pizza (3 pizze, diametrul 28 – 30 cm)
 • 500 g făină albă, plus încă puțină pentru pudrat blatul de lucru și întins foile — de preferat făină din grâu dur (ex. tip 00 sau 650)
 • 1 linguriță sare de mare fină, cca 10 g
 • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată + 1 linguriță de zahăr
 • 325 ml apă călduță
 • 2 linguri ulei de măsline, cca 30 ml
Metoda de preparare – Aluat de pizza

Într-un lighenaș amestecăm făina cernută cu sarea — încăperea unde vom prepara aluatul trebuie să fie bine încălzită și ferită de curenți de aer rece — făina trebuie sa fie la temperatura camerei — drojdia proaspătă se scoate din frigider cu cca 30 minute, înainte de folosire.

Într-un bol amestecăm drojdia proaspată cu zahărul, până ce devine lichidă (se lichefiază). Dacă folosim drojdie uscată, o dizolvăm în câteva linguri de apă călduță, 5 – 10 minute (din cantitatea de apă, menționată mai sus).

În mijlocul vasului cu făină adăugăm drojdia înmuiată, uleiul de măsline și apa călduță. Cu ajutorul unei furculițe omogenizăm toate ingredientele. După ce s-a format puțin aluatul, îl punem pe masa de lucru, tapetată cu 1 – 2 linguri de faină.

Frământăm cu podul palmelor, aducând aluatul de la margine spre mijloc (se întinde și se împăturește), timp de 7 – 8 minute, până ce obținem un aluat neted, elastic și moale.

Punem aluatul înapoi în vas (presărăm puțină făină sub el și deasupra lui), apoi îl acoperim cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed — lăsăm aluatul la dospit cca 45 de minute, până când își dublează volumul, la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.

După ce a crescut, punem aluatul pe suprafața de lucru (fără făină) și frământăm câteva secunde (batem din nou aluatul, împingând aerul afară) — apoi îl împărțim în 3 parti egale și modelăm fiecare bucată în formă sferică.

Presarăm putina făină pe o tavă sau un șervet de bucătărie curat, apoi așezăm bilele de aluat deasupra — acoperim cu folie de plastic alimentară sau un șervet umed. Lăsăm să crească cca 45 de minute, la loc călduț și ferit de curenți de aer rece.

Presărăm putină făină pe masa de lucru.

Luăm fiecare bilă de aluat, o trecem ușor prin făină, pe ambele părți, apoi o presăm cu pumnul pe mijloc — întindem aluatul cu mâinile, trăgând ușor marginile cercului, spre exterior — sau ținem foaia de margini (în aer) cu ambele mâini, și în același timp o rotim — încet-încet foaia de pizza se va mări și în același timp se va subția.

Vom obține 3 foi de pizza, ceva mai groase la margini, cu diametrul de 28 – 30 de cm și circa 0,5 cm grosime. Le transferăm în formele de copt (opțional, ungem tăvile cu ulei și presărăm cu puțin griș).

Acum sunt pregătite să le ungem cu sosul de pizza (reteta aici) și topping-ul preferat (cu cât punem mai puțin topping, cu atât pizza va fi mai bună).

Putem pune tăvile cu pizza imediat în cuptorul încins sau le lăsăm 15 – 20 de minute, la loc călduț — dacă preferăm un aluat puțin mai gros, atunci lăsăm foile de aluat la crescut cca 20 de minute, apoi punem pe ele topping-ul și le lăsăm încă 15 – 20 de minute. Spor la frământat!

# #

2 thoughts

 1. Andreea

  5 mai 2020

  Minunat aluatul! Este exact ce trebuie, gustul, textura. Multumesc anticipat si pentru explicatiile detaliate, au fost de foarte mare folos!

  Răspunde

 2. La ce temperatura le punem in cuptor? 🙂

  Răspunde

Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.