Ardei copți cu sos de roșii și smântână, serviți cu mămăliguță caldă.
Ingrediente – Ardei copti cu sos de rosii si smantana (8-10 portii)
- 1,5 kg de ardei copți curățați (cam 2 kg de ardei roșii capia/grași, cruzi)
- 600 g ceapă, curățată și tocată mărunt
- 1,2 kg de roșii proaspete, coapte bine
- 100 ml ulei de măsline
- 2 – 3 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
- 600 – 700 g de smântână grasă, fermentată
- 2 lingurițe de făină albă
- sare de mare și piper negru, proaspăt râșnit
Mod de preparare – Ardei copti cu sos de rosii si smantana
Ardeii spălați și uscați se coc pe o plită sau o tigaie gril, încinsă pe aragaz ori pe un grătar cu jar de lemn, în aer liber.
Roșiile proaspete se opăresc 1 – 2 minute, se curață de coajă și cotoare, apoi se toacă cuburi. Dacă gătim mâncarea de ardei în anotimpul de iarnă (folosind ardei copți congelați), atunci vom folosi 1 kg de roșii decojite, la conservă.
Într-o cratiță cu baza groasă, încălzim ușor 100 ml de ulei, apoi adăugăm ceapa și usturoiul, asezonate cu sare și piper — gătim cca 25 de minute la foc mic, până ce se înmoaie, apoi adăugăm roșiile tocate.
Asezonam cu sare și piper. Fierbem mâncarea la foc mic, 50 – 60 de minute.
Spre final, subțiem sosul cu puțină zeamă, lăsată de la ardei — când începe din nou să fiarbă, adăugăm ardeii copți și gătim încă 5 – 10 minute.
La urmă adăugăm smântâna, amestecată cu făina și 100 ml de apă rece. Lăsăm mâncarea să fiarbă cca 5 minute, la foc mic — dacă dorim sosul mai subțire, adăugăm puțină apă călduță. Îndepărtăm cratița de pe foc, potrivim gustul cu sare și piper, apoi o acoperim cu un capac.
Mâncarea de ardei se poate ține la frigider 3 – 4 zile — se va îngroșa puțin, dar când o vom încălzi, vom adăuga câțiva stropi de apă.
Servim mâncarea de ardeii copți în străchini, alături de-o mămăliguță caldă — cu toate că merge bine și-o bucată de pâine țărănească.
S-aveți suflet în toate și spor la bucate! Să bucătărim!
Eliza
10 septembrie 2017Ardei copti cu sos de rosii….o mâncare plina de savoare! Mulțumim, tati!😙
Gurmandel
30 iunie 2019Una din mîncărurile mele preferate, mîncată caldă, cu mămăligă rece!